09 dec 2023

Koffie en boekbespreking

Onlangs werd ik door 2 gemeenteleden, onafhankelijk van elkaar, gewezen op een boek dat mogelijk een goed uitgangspunt zou kunnen zijn voor gesprekken. Ik leg het graag aan je voor.

De leegte voorbij
Kijkend naar de ontwikkeling in de samenleving zien psychiater Esther van Fenema en predikant Joost Röselaers “dat er geen verhaal meer is dat ons met elkaar verbindt en dat zin en samenhang biedt. De keerzijde van de bevrijding van religies en ideologieën is een leegte die op persoonlijk en maatschappelijk vlak gevoeld wordt”. Zij gaan op zoek naar een verhaal dat ons verbindt, de leegte voorbij. Sprekend met denkers uit diverse hoeken zoeken zij daarvoor de bouwstenen.

De grondslag van het boek zijn interviews. De schrijvers spraken met o.a. Dirk De Wachter, Beatrice de Graaf, Jan Terlouw, Renske Leijten en Paul Cliteur, in totaal 17 personen. En dat zijn 17 verschillende mensen met 17 verschillende invalshoeken.

Ik wil onderzoeken of er in onze gemeente belangstelling is voor een gesprek over zo’n boek. Samen om de tafel om zo de koffieochtenden, die er geweest zijn, weer nieuw leven in te blazen, de leegte in de koffiekopjes voorbij.

Je kunt je aanmelden bij mij, bij voorkeur per e-mail, klaasdevries@xs4all.nl. Telefonisch kan ook, het nummer staat aan de binnenzijde van de omslag, maar voor een vervolg is een e-mailadres wel zo handig. Bij voldoende aanmelding gaan we een startdatum prikken.

Klaas de Vries

De leegte voorbij, Esther van Fenema en Joost Röselaers.
ISBN 9789044654448. Uitgeverij Prometheus, Prijs €22,99
 
terug