18 mrt 2024

Kerkdiensten in de Stille Week

In de Stille week, ook wel goede week genoemd, staan we dit jaar stil bij het lijdensevangelie naar Marcus. Een evangelie dat weinig gelezen wordt rond de feestdagen, waardoor de bekende teksten rond het lijden en sterven van Jezus weer als nieuw klinken. Met een voorbereidingsgroep, bestaande uit Sigrid van Hoek, Anneke Mulder en Ruth Otten hebben we de vieringen van het Paasweekend voorbereid. Het heeft vieringen opgeleverd die elk op zichzelf staan, waarbij er tegelijk een duidelijk doorgaande lijn is tussen de vieringen.

Op Witte Donderdag 28 maart is er om 19:30 viering. Bij binnenkomst staan er diakenen klaar om uw handen te wassen als u dat wilt. Zo sluiten we aan bij het verhaal van Jezus die de voeten van zijn leerlingen wast. Tijdens de viering zal ook de tekst van het laatste avondmaal klinken, uit het Marcusevangelie. Daarbij aansluitend zullen wij met elkaar het avondmaal vieren. Iedereen is welkom om mee te doen.

Op Goede Vrijdag 29 maart is er ook om 19:30 een viering. We lezen van het lijden en sterven van Jezus uit het Marcusevangelie. De teksten worden afgewisseld met zang, luisterliederen en stilte. De viering eindigt donker. De Paaskaars wordt uitgeblazen en de kerk uitgedragen. Zo wordt de dood en de wanhoop gesymboliseerd.
Vanuit het donker gaat op Stille Zaterdag 30 maart om 22:00 het verhaal verder. De Paaswake begint donker en is sober. De wanhoop is voelbaar. Niet alleen om het lijden toen, ook om het lijden vandaag de dag. We zingen zonder begeleiding. Maar langzaam wordt het tijdens de viering steeds lichter en hoopvoller. De paaskaars wordt weer binnengedragen en we geven het licht aan elkaar door.

Op paasochtend, zondag 31 maart, is iedereen om 10:00 welkom op de begraafplaats. Alle bezoekers hebben de gelegenheid om een narcis neer te leggen bij een graf naar keuze. Op de begraafplaats wordt het eerste deel van het paasevangelie gelezen en zingen we samen het ‘U zij de glorie’. Daarna wordt de viering voortgezet in de Clemenskerk. Wie moeite heeft om lang te staan kan uiteraard direct naar de Clemenskerk gaan, maar zal daardoor dit eerste begin wel missen.