zondag 11 juni 2023

Lerende weg - Filosoferen met kinderen

Datum: 
 zondag 11 juni 2023
Tijdstip: 
 15:00
Spreker Sabine Wassenberg
Locatie: 
 Havelte

Voor opa’s en oma’s, papa’s en mama’s, en vooral ook voor kinderen! We gaan filosoferen over levensvragen met Sabine Wassenberg. Zij is schrijver van onder andere het prachtige prentenboek De Zoon van de Gazelle. Hier lees je het verhaal uit de 12e eeuw van islamitisch filosoof Ibn Tufayl, waarin een jongen opgroeit op een onbewoond eiland en gaat filosoferen over alles wat hij ziet. In een workshop neemt ze ons, en vooral ook de kinderen, mee op deze reis. Interactief en vooral leuk voor kinderen tussen de 8 en 16 jaar. En natuurlijk de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s die ook wat willen leren over de levensvragen en hoe je daarover in gesprek kunt gaan.

Sabine is een bekende filosofe en schrijfster van diverse bekroonde kinderboeken over filosofische vragen die kinderen kunnen stellen of bezig houden. Zo gaf ze in april nog een cursus aan islamitische ouders hierover in een moskee in Rotterdam. Zelf komt ze tot rust in haar geliefde duinen in Noord-Holland, maar deze zondag komt ze dus speciaal naar de Drentse zandgronden voor ons.

Sabine is schrijver van o.m. Mijn ego en ik, Kinderlogica en vier edities van het Onwijs Grote Filosofie Doeboek. Ze filosofeert met kinderen op scholen, geeft hierin trainingen aan onderwijsprofessionals en geeft individuele consulten. In Mijn ego en ik reisde ze o.a. door India en sprak ze met Boeddhistische wetenschappers, in De Zoon van de Gazelle dook ze in islamitisch gedachtengoed. In haar overtuiging zit er waarheid in alle geloofsovertuigingen. Ze maakte in dit boek van wat in de Islam God of Allah genoemd wordt, 'het Mysterie', om tegemoet te komen aan álle filosofische zoekers.

Ze is sinds haar jeugd geïnteresseerd geweest in filosofie, maar wist zelf indertijd nog niet wat het was. Daarom juist is haar missie om van filosoferen een vak te maken in het onderwijs en iets gewoons in de opvoeding. Ook om kinderen bewust te maken van de wondere wereld van filosoferen, alwaar het Mysterie altijd voelbaar is. Dat past prima op de lerende Weg natuurlijk!

Inloop: 15.00 uur
Start: 15.30 uur

terug