A- A A+

Header PKN

Zondag 2 januari 2022

Bekering
Met ds. Aukje Westra

 

Inleiding
Het nieuwe jaar strekt zich ongerept voor ons uit, als een veld met pasgevallen sneeuw.
Vol goede moed en goede voornemens maken we de overgang van oud naar nieuw. Nu gaat het gebeuren: afvallen, minder drinken, meer bewegen, minder internetten, meer tijd voor mensen, minder klagen, meer dragen. Maar u weet net zo goed als ik dat het meestal bij voornemens blijft. Op 3 januari komt de klad er al in. Vandaag de vraag: Kan dat echt, opnieuw beginnen? Opnieuw beginnen wordt in de Bijbel bekering genoemd. Je omkeren en een nieuw spoor vinden. Maar het gaat niet zonder slag of stoot.

 

Zondag 22 augustus 2021 met ds. Aukje Westra
Klimaatcrisis

Inleiding
Welke vraag wordt het vaakst gesteld op google? Wat eten we vandaag? Mensen weten niet wat ze moeten koken en vragen het via Google. Welke vraag stond vorig jaar bovenaan? Wat is Corona? En vorige week dan? Wat was toen de brandende vraag? Wat kan ik doen voor het klimaat? Maandag 9 augustus verscheen namelijk het rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Deze groep wetenschappers heeft code rood afgegeven voor de planeet. Mensen veroorzaken de klimaatverandering en we merken nu de gevolgen. Er is maar één conclusie te trekken: de uitstoot van broeikassen moet keihard omlaag.
Vorig jaar werd er zoveel Corona-nieuws over ons heen gestort, dat we er Corona-moe van werden. Nu dreigen we klimaat-moe te worden. En we denken: Na mij de zondvloed. Letterlijk. De vraag hier is hoe we kunnen voorkomen dat we onverschillig of angstig worden. Zoek God en leef’, zegt de profeet Amos.

 

Zondag 11 juli 2021 Wonderlijk ds. Aukje Westra

Inleiding
Drie Nederlandse mannen, een socioloog, een econoom en een ingenieur, werken in Saoedi Arabië. Hun basis, Riad, is op dat moment, de jaren zeventig, nog een primitieve stad. Op een dag moeten ze naar een oase diep in de woestijn. Ze gaan met een auto van de overheid. Voor vertrek, het is nog donker, controleren ze de auto. Die blijkt geen reserveband te hebben. De band wordt geregeld, maar dat kost tijd. Ze vertrekken uren later dan de bedoeling is geweest. Ze rijden 120 kilometer door de woestijn en vinden daar de oase, een schamele groep tenten. Ze worden er allerhartelijkst ontvangen, de bewoners hebben een uitgebreide maaltijd voor hen gemaakt. Maar de drie mannen willen aan het werk en diezelfde dag nog terug, dus ze slaan de maaltijd af. Dat is een grote belediging en de drie moeten hals over kop vertrekken.
Op het heetst van de dag rijden ze terug. En jawel, ze krijgen een lekke band. Er staat een gereedschapskist in de auto, maar de juiste moersleutel ontbreekt. Daar staan ze dan, in de hete zon, niet in staat om iemand te bereiken. Ze hebben weinig water bij zich en zitten op 40 km afstand van de bewoonde wereld. Hun situatie is hopeloos.
Eén van hen loopt een heuveltje op om een foto te maken voor als het misgaat. Plotseling ziet hij iets blinkends in het zand. Hij meent dat het een steen is, het is heet. Met zijn zakdoek pakt hij het op, het is een moersleutel, precies van het formaat dat ze nodig hebben.
Dit is de overtreffende trap van toeval. Dit is niet de verklaren, dit is een wonder.

 

Over wonderen wil ik het met u hebben. Het u ervaring met wonderen? Heeft u ooit een groot of klein wonder meegemaakt?

Zondag 23 mei 2021 Pinksteren met ds Aukje Westra

Inleiding
Bent u een beetje woke? Woke betekent wakker. Het houdt in dat je je heel erg bewust bent van wat er speelt in de maatschappij. Het woord dook voor het eerst op in 2008 in een Amerikaans popliedje: Al ga je door strijd en zorgen, ik blijf wakker. Na de moord op Michael Ferguson in 2014 ontstond de Black Lives Matter-beweging kreeg de term woke nog meer lading. Het werd een actieterm. Activisten zijn woke en riepen anderen op to stay woke, wakker te blijven. De term duikt op in discussies over Zwarte Piet, feminisme, gender enz. Woke en Pinksteren lijken bij elkaar te horen. Gods goede geest schudt ons wakker en stuurt ons de wereld in.

 

Pinksteren valt op de Vijftigste dag na het Joodse Paasfeest. Dat is geen toeval, want dan vieren Joden het Wekenfeest. Ze denken terug aan het grote cadeau dat ze ooit kregen, het geschenk van de Thora, de vijf boeken van Mozes. Maar volgens de traditie gebeurde er op de dag dat de Thora aan het volk Israël gegeven werd iets vervelends. De mensen versliepen zich. Daarom blijven ze in de nacht voor dit Wekenfeest, in de nacht voor de Vijftigste dag, wakker.

 

Over wakker worden gaat het met Pinksteren. De vrienden van Jezus zijn verward, Jezus heeft hen alleen gelaten. Maar met Pinksteren worden ze wakker. Wat met Jezus begonnen is, gaat door, via hen, met hen. Een flinke bries verfrist hoofden en harten. Heilig vuur bezielt hen. Het wonder van Pinksteren geschiedt: mensen verstaan elkaar.

Zondag 7 maart 2021 ds. Aukje Westra

Ze hebben het allemaal: een evangelische school, het rietdekkersbedrijf, een man die Ernst heet, het brood van de in ons dorp aanwezige supermarkt en ook Jezus heeft het. Dan heb ik het over passie. De evangelische school zegt: Jouw bestemming, onze passie; het rietdekkersbedrijf adverteert met: passie voor riet, Ernst deelt zijn passie voor de onderwaterwereld en het brood bij de AH heet liefde en … passie. Passie is een clichéwoord geworden, het wordt zo vaak gebruikt dat het afgevlakt is geraakt. We worden er niet meer warm van. Terwijl het woord daarmee te maken heeft, met vurig verlangen, enthousiasme. Maar het woord passie heeft ook een andere kant, het betekent ook lijden. De laatste twee weken van de veertig dagen op weg naar Pasen heten van oudsher passietijd, lijdenstijd. Vandaag horen we wat passie ons geeft en wat het van ons vraagt.

Zondag 17 januari 2021         Met ds. Aukje Westra


Wat is waarheid?
Staan op effen grond

Inleiding op de Bijbellezingen

Wat is waarheid? Een collega deed eens een oefening met een groepje mensen. Hij zette een bos bloemen in het midden van de groep neer en vroeg aan ieder van de acht aanwezigen: Wat zie je? De één vond het een troostrijk boeket, zulke rozen had ze op haar trouwdag ieder jaar van haar nu overleden man gekregen. Een tweede bekende niet zo van snijbloemen te houden. Ze zagen er vaak zo onnatuurlijk uit., Een derde werd blij van de verscheidenheid, de kleuren. Wie van hen sprak de waarheid? Allemaal natuurlijk. Hoe we tegen dingen aankijken is voor ieder verschillend. Maar in deze groep waren ze het er allemaal over eens dat er een bos bloemen stond, dat wel. Alleen ontstond er bij het benoemen van de kleuren soms al wat verschil van mening. Was die ene bloem blauw of toch eigenlijk lila?
Dé waarheid bestaat niet, alles wat we zien en horen wordt ingekleurd door wie we zijn, wat we gewend zijn, onze voorkeuren. Maar aan sommige dingen kun je moeilijk twijfelen. Je kunt ontkennen dat er een bos bloemen op de grond staat, maar als je er per ongeluk tegenaan loopt en daarna de boel moet opruimen weet je wel beter. Het is belangrijk om te geloven in de waarheid, omdat we anders niet meer met elkaar in gesprek kunnen gaan.  Om samen te kunnen leven, moeten we geloven in de waarheid.

Eerste kerstdag  Vrijdag 25 december 2020

Orgelspel

Welkom en mededelingen
(Afkondiging van geboorte of overlijden)

Stil gebed

Begroeting

Gesprek met de kinderen

Luisteren naar Ik ben Jozef timmerman
https://www.youtube.com/watch?v=T7dOuFTQIi8&t=3s

Zondag 29 november 2020 met Ds. Aukje Westra

Inleiding op het thema van de dienst

Wat is de overeenkomst tussen de volgende jaartallen: het jaar 156, 500, 1954 en 2600? In elk van die jaren werd het einde van de wereld verwacht. In 156 zou het nieuwe Jeruzalem ergens in Griekenland neerdalen, in 500 voorspelde Tertulianus het einde, 6000 jaar na het begin van de schepping. In 1954 kreeg een vrouw uit Chicago berichten door van buitenaardse wezens dat de aarde door een zondvloed zou vergaan, 2000 was de millenniumwisseling en stonden de planeten in een bepaalde stand. Maar we zijn er nog, al zeggen sommigen dat het in 2060 weer misgaat.
Maar ik geloof er niet in. Als mensen het einde van de wereld voorspellen, zegt dat niets over de toekomst, maar alles over het heden. Het leven is een verschrikking en de vraag is hoe je het volhoudt. Crisis, herfsttij van een van een periode, van een leven. Als de Bijbel spreekt over het einde van de wereld, zegt dat veel over het heden, maar ook iets over de toekomst. Het zaad voor die toekomst is al gezaaid. We zijn vol verwachting.

Zondag 1 november 2020     Clemenskerk Havelte ds. Aukje Westra

Inleiding op het thema van de dienst
Kijkt u wel eens naar het programma First date?  Vrijgezellen die op zoek zijn naar een partner worden ontvangen in een restaurant. Met de camera erbij. Gastheer Sergio ontvangt hen op charmante wijze. De eerste van het te vormen stel wordt naar de bar begeleid en daar opgevangen door barman Victor. Barman Victor heeft helderblauwe ogen. Met hem wil iedereen wel een relatie, maar dat is niet de bedoeling. Barman Victor vraagt standaard aan de betreffende persoon wat die verwacht van een partner. De antwoorden: gezelligheid, met elkaar kunnen praten, humor, samen op de bank zitten, kunnen skiën of van katten houden. Wat ik nog nooit iemand heb horen zeggen is dat hij/zij een wijs persoon zoekt. Dat is ook moeilijk, lang, donkerbruin haar is nog een voorstelbare zoekfunctie. Maar wat is wijsheid? Wanneer is iemand wijs?  Kent u mensen van wie u zegt: die is wijs? We gaan op date, op zoek naar wijsheid.

Zondag 23 augustus 2020 Met ds. Aukje Westra

 

Inleiding op het thema van de dienst

Fokke Obbema is een journalist. Hij is een fitte, hardwerkende man, maar krijgt als hij midden 50 in zijn slaap een hartstilstand. Gelukkig dat zijn vrouw nog niet echt sliep, zij redt hem van de dood. Het lichamelijke herstel gaat voorspoedig, maar geestelijk heeft hij meer tijd nodig. De dood heeft hem overrompeld. Hij wordt met zijn neus op de feiten gedrukt: je kunt er van het ene op het andere moment niet meer zijn. Na de schrik komt er verbondenheid. Hij wordt opener en aardiger. Hij leest niet alleen meer reportages over aanslagen in Irak en Afghanistan, maar ook de buurtkrant. En hij interviewt 40 mensen over hoe zij na een crisis zichzelf weer hervinden. De interviews zijn monumenten van kracht in kwetsbaarheid.

Zondag 9 augustus 2020 Sorry Met ds. Aukje Westra

De Amsterdamse gemeenteraad bood vorig jaar zomer excuses aan voor het aandeel van de stad. Premier Rutte bood excuses aan voor de manier waarop de Nederlandse overheid in bezettingstijd had gehandeld. De NS bood een compensatieregeling aan voor de transporten van Joden, Sinti en Roma. Langzamerhand erkennen we de verschrikkingen van de politionele acties in Indonesië. We leven in een tijd van sorry zeggen. De vraag aan u vandaag is: zegt u wel eens sorry? Waarom? En wat komt erbij kijken als we sorry zeggen?

 

Zomdag 12 juli 2020 Clemenskerk Havelte ds. Aukje Westra

Inleiding op de Bijbellezingen
Hoe ziet een ideaal perceel aardappelen eruit? De aardappels groeien op de klei, er valt niet te weinig en ook niet te veel regen. De planten zijn niet aangetast door ziektes als phitophtora. Hoe ziet een ideale tuin eruit? Alles bloeit op zijn tijd, er is geen zevenblad of hagewinde te bekennen, geen slak die de hosta’s aanvreet, geen ree die jonge bloemknoppen verorbert.
Op die manier droomt Jesaja. Nog even en de Joden die weggevoerd zijn naar Babel zullen naar huis terugkeren. Doornstruiken maken plaats voor cipressen, distels voor mirtestruiken. Alles zal goed komen. Jesaja 55: 10-13
Maar zo eenvoudig is het niet, zegt Jezus. Je zaait, maar slechts een deel van het zaad zal opkomen en vrucht dragen. De aarde moet vruchtbaar zijn. 13: 1-9 Jezus leert ons: Maar je bent geen kasplantje. Je kunt heel wat cynisme, oppervlakkigheid en zorgen aan, omdat je kiemkracht hebt.

Zondag 29 juni 2019 ds. Aukje Westra

 

Intro
De bibliotheek heeft cursussen in de aanbiedingen. Als u lid bent kunt u gratis en voor niks iets leren over bijvoorbeeld digitale fotografie of timemanagement. De cursus die mij het meest opviel was de ‘korte cursus Geluk.’ Ik ga me onmiddellijk inschrijven. Maar ik vrees dat we om gelukkig te worden over een lange adem moeten beschikken.

Zondag 7 juni 2020 met ds. Aukje Westra

 

Ideaal!?

Met medewerking van Sinje Kiel, zang
te beluisteren via http://pkn-havelte.nl/index.php/live-kerkdiensten

 Dienst20200607

Bent u een jokkebrok? Of bent u altijd eerlijk? Als u nu zegt dat u nooit jokt, dan is dit uw eerste leugentje. Als kind jokten we. Nee, wij hadden niet van de chocolade gesnoept, terwijl het bruin om onze mond was. Als ouder kun je erom lachen. Maar wanneer wordt jokken liegen? Je kind die op de middelbare school zit, heeft bijna nooit huiswerk. Hier klopt iets niet. Waarom liegt hij/zij? Schaamte omdat dan zichtbaar wordt dat hij/zij het niet aankan? Angst, omdat hij/zij vreest dat jij woedend wordt?
Wereldwijd wordt er gelogen. China liegt over het aantal mensen dat besmet is met het Corona-virus. Bolsonaro, de president van Brazilië, liegt op twitter dat het bewezen is dat de malariamedicijnen helpen tegen Corona. Twitter heeft de tweets verwijderd. Trump kan er ook wat van.
Met leugens doen we de waarheid geweld aan. Maar altijd eerlijk zijn, is onhaalbaar en onmenselijk. Een kerkdienst over waarheid en leugen, over praktische, bescheiden en flexibele idealen.

 

 

Zondag 24 mei 2020    ds. Aukje Westra    De wijngaard

 

Schriftlezingen
We luisteren naar een lied van de profeet Jesaja. God heeft een wijngaard, maar het is een grote teleurstelling. Jesaja 5: 1-4 Aansluitend luisteren we naar Jezus die een verhaal met een moraal vertelt. Een landeigenaar legt een wijngoed aan en gaat op reis. Hij laat het onderhoud over aan landarbeiders. Ook dit loopt uit op een teleurstelling. Of nog erger, op een moordpartij. Matteus 21: 33-41

Tekst kerkdienst zondag 17 mei 2020 Mw. P. van der Zee

 

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

 

Mist u het ook zo? De wekelijkse kerkgang? Natuurlijk; we zijn met elkaar verbonden door middel van deze online dienst, maar ik kan me heel goed voorstellen dat u weer even in de kerkbanken wilt zitten; bij binnenkomst de predikant een hand wilt geven en voorafgaande aan de dienst even met uw buurman of buurvrouw wilt bijpraten. Inmiddels zijn de meeste van ons al 8 weken niet meer in de Clemenskerk geweest. Ik vraag mij af of er in de ruim 700 jaar dat dit gebouw er staat ooit een zo lange periode is geweest waarin de gelovigen niet naar deze kerk konden.

LITURGIE ZONDAG 10 MEI 2020 TE HAVELTE; 75 jaar VRIJHEID!!!!

 

Orgelspel
Welkom en mededelingen
Begroeting
Gebed
Jannes Westerhof over 75 jaar vrijheid
Lied of orgelspel . Suggestie: lied 708: 6 en 14 ‘Mijn schild ende betrouwen...
Bijbellezing uit Psalm 119: 1 – 16 en 73 - 80
Overdenking
Zingen lied 655: 1 – 4 ‘zing voor de Heer een nieuw gezang’
Gebed
Zegen
Orgelspel

Tekst kerkdienst zondag 3 mei 2020 Aukje Westra

Kort voor de Tweede Wereldoorlog was Londen in gevaar. De Engelsen waren bang dat ze aangevallen zouden worden door de Duitsers. En ze waren bang dat Londen dan een chaos zou worden. Er zou paniek uitbreken, mensen zouden gewelddadig worden. Op 7 september 1940 was het zover. Londen werd vanaf dat moment negen maanden gebombardeerd. 40.000 mensen kwamen om, huizen en gebouwen werden vernield. Maar er ontstond geen paniek, mensen werden niet gewelddadig. Kleine kinderen bleven spelen op de stoep, een politieman regelde het verkeer, saai als altijd. De Britten bleven hun theedrinken. Er was veel verdriet en woede. Maar de noodsituatie bracht niet het slechtste in mensen naar boven. Integendeel, ze werden juist socialer.

Gebeden en Overdenking n.a.v. van de Coronapendemie en Psalm 40.

Uitgesproken in de online-viering op zondagmorgen 19 april 2020 te Havelte door Vijko Top.

 

Gebed

Goede God, Schepper van liefde en leven,
de eerste schrik is voorbij en we gaan voorzichtig weer naar de toekomst kijken.
De eerste schrik is voorbij;
we krijgen langzamerhand een beeld van de verwoestende kracht
van zo’n klein virus.

Pasen, 12 april 2020 Overweging bij Johannes 20: 1-18
Ds. Aukje Westra

Ze is de eerste die ontdekt dat het graf van Jezus leeg is. Haar naam is Maria uit Magdala.
Vaak wordt deze Maria verward met anderen Maria’s uit de Bijbel, zoals de moeder van Jezus of Maria de zus van Marta. Maria uit Magdala is afkomstig uit Magdala-Taricheae, een plaats aan het meer van Galilea, in het noorden van Palestina. Dat Tariceae betekent toren van vis, er wordt daar veel vis verhandeld. Maar een viswijf is Maria zeker niet. Ze is van goede komaf, een rijke vrouw. Eén van de Evangelisten, Lucas, schrijft dat Jezus zeven kwade geesten uit haar heeft weggejaagd. Het kan zijn dat ze leed aan psychoses. Maar dat van die zeven kwade geesten kan ook anders uitgelegd worden. In die tijd, in die cultuur, dacht men dat de ziel zeven krachten bezat, zoals zien, voelen, ruiken enz. Die krachten moesten met elkaar in balans zijn. Daar zorgde de achtste, leidende kracht voor. Als je daarover beschikte, was je een evenwichtig persoon. Dat was Maria niet. Ze was een uit lood geslagen vrouw. Jezus geneest haar, brengt haar in contact met die achtste, leidende kracht. Jezus legt uit dat dit godskracht is. Sinds de ontdekking van die kracht trok Maria mee met Jezus. Ze onderhield hem en zijn leerlingen.

Meditatie 1ste week april.

En dan ineens zit je thuis. Nou ineens; we hebben nu drie weken van isolatie achter de rug. De regelmaat uit het leven is verdwenen. Geen kerkdienst op zondag meer, dus geen voorbereiding van de dienst. Ook de gevangenis is nu verboden terrein voor de kerkvrijwilligers; de zondagse rit naar Veenhuizen vervalt dus ook. Mijn cursus in Doorn, waar ik eerlijk gezegd met frisse tegenzin aan begon, maar die inmiddels boeiend bleek te zijn en met een leuke groep collega’s, is ook stilgelegd. Ongewis wanneer hij weer doorstart.