Afdrukken

Zondag 10 juli – dienst in de vorm van gebedsviering Taizé

De commissie eredienst heeft in overleg met de kerkenraad besloten om op zondagochtend 10 juli de dienst vorm te geven door middel van een gebedsviering in de stijl van Taizé.


Broedergemeenschap in Taizé
De gemeenschap van Taizé telt een honderdtal broeders, katholiek en van verschillende protestantse afkomst, uit bijna dertig landen. Alleen al door haar bestaan is de gemeenschap een ‘gelijkenis van gemeenschap’, een concreet teken van verzoening tussen verdeelde christenen en gescheiden volken. In de loop der jaren zijn jongeren in steeds grotere aantallen naar Taizé gekomen. Ze komen uit alle werelddelen en nemen deel aan de wekelijkse ontmoetingen.
Voor velen is dit een manier om, in ons soms hectische leven, tot bezinning te komen en in gesprek te gaan met anderen.
In Taizé neem je deel aan het hele programma van gebeden, bezinning, werken en gesprek met elkaar. In de dienst op 10 juli zullen we de liturgie volgen van een gebedsviering. Deze liturgie bestaat uit het zingen van meditatieve liederen, luisteren naar het woord van God en een stilte waarin ruimte is voor het overdenken van de gehoorde teksten en persoonlijk gebed.


De gebedsviering
Het gezongen gebed is een van de belangrijkste uitdrukkingen van het zoeken naar God. Korte liederen, lange tijd herhaald, geven uitdrukking aan het meditatieve karakter. In slechts enkele woorden wordt een fundamentele werkelijkheid uitgedrukt, die men gemakkelijk met het verstand kan begrijpen. Als deze woorden, deze realiteit, bijna tot in het oneindige worden herhaald, dringen zij langzaamaan door tot de hele persoon. Meditatieve liederen stellen ons open om naar God te luisteren. In een gemeenschappelijk gebed scheppen deze liederen de mogelijkheid dat allen deelnemen en samen zijn in het wachten op God, zonder dat de tijd al te afgemeten is.
Deze liederen ondersteunen ook het persoonlijk gebed. Zij bouwen langzamerhand een eenheid op van de persoon in God en zij kunnen het werk, de gesprekken en de rust ondersteunen; zij verbinden gebed en dagelijks leven. Zelfs buiten ons weten om zetten zij in ons een gebed voort, in de stilte van ons hart.
In Taizé wordt het internationaal samenzijn zeer gewaardeerd, dit komt ook tot uiting in de taal waarin de liederen gezongen worden. Ook in de dienst van 10 juli zullen we enkele liederen zingen in een andere taal dan het Nederlands.
De liederen lenen zich uitstekend voor ondersteuning door muzikanten. Bespeel je een instrument en zou je mee willen werken aan deze viering (bladmuziek is aanwezig voor onder andere gitaar, fluit, klarinet)? Laat het dan weten aan Marianne Gaastra (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 06-23404616) of Karen Kobes (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 06-11174900)