A- A A+

Header PKN

Nieuwsbrief - Op weg naar Pasen

 

Nagels

 

Pas nu ik Hem zie hangen,
weet ik wie Hij is….
wie Hij is blijkt uit hoe Hij is,
waar Hij is.

Aarzelend kijk ik in zijn gelaat,
ik strek mijn handen naar Hem uit.
Liefdevol kijkt Hij mij aan,
zijn ogen zeggen:
Ik voor jou, jij voor mij.

Mijn masker valt af,
mijn bolster breekt in duizend stukken,
voor het eerst ben ik wie ik ben.

 

Deze woorden komen uit de vesperviering die we op de avond van woensdag 22 maart houden. Ook op woensdag 29 maart is er ’s avonds een vesper. In deze vespers zijn we ingetogen en stil bijeen. Op zoek naar Hem en op zoek naar onszelf. We zingen en we bidden. En we luisteren naar de woorden die Jezus sprak tegen zijn medegekruisigde lotgenoten en naar de woorden die hij aan zijn moeder en aan zijn meest geliefde leerling meegaf vlak voor zijn sterven.
Beide vieringen vangen aan om 19.30 uur en duren ongeveer een halfuur. We zitten in het koor van de kerk, ds. Marianne Gaastra heeft geholpen bij de voorbereidingen, ‘gewone’ gemeenteleden hebben de leiding en Anneke de Witt verzorgt de begeleiding.

 

Zondag 26 maart gaat ds. A. van ’t Zand voor in Havelte. Ondertussen een vertrouwde en een gewaardeerde voorganger in onze gemeente.

 

Ds. Marianne Gaastra laat op Palmpasen, zondag 2 april, in Uffelte het Hosanna van enthousiaste mensen met hooggespannen verwachtingen horen, als Jezus omstuwd door het publiek Jeruzalem binnengaat. Toen nog bewierookt, maar we weten hoe het met zijn populariteit afliep.

 

Vlak voor zijn gevangenneming, veroordeling en kruisiging deelde Jezus nog eenmaal met zijn leerlingen een maaltijd. Op Witte Donderdag staan wijdaarbij stil in een viering van het Heilig Avondmaal. We horen de vertrouwde en beloftevolle woorden. En delen samen brood en wijn.
De voorganger is ds. Theunis Veenstra. Hij wilde dit vorig jaar al doen, maar toen was Covid spelbreker, we vertrouwen erop dat het dit jaar wel doorgaat. De dienst begint om 19.30 uur.

 

Op Goede Vrijdag gaat Pauline van der Zee voor in het passieverhaal. De gebeurtenissen van toen worden verteld in afwisseling met zang, muziek en stilte. Als Jezus gestorven is wordt de Paaskaars gedoofd. Al weten we dat het gebeurt, het blijft indrukwekkend. Ook deze viering is vanaf 19.30 uur.

 

In de paasavond zijn er oudere kinderen in de kerk om de gebeurtenissen van toen in eigen bewoordingen en op eigen wijze te delen. Ook op weg naar Pasen!

 

En dan wordt het Pasen! We vieren de opstanding met het binnenbrengen van de nieuwe, brandende Paaskaars. Het licht en de warmte mogen we zien als een teken dat hij ook na zijn dood bij ons is. Ons projectkerkkoor zingt olv Johan Rodenhuis, Ruth Pos begeleidt en wij luisteren, we bidden en we zingen mee: een feestelijke viering!
Voorganger is die morgen ds. Jongsma. Koor en ds. Jongsma hebben de dienst samen voorbereid en uitgewerkt.

 

U bent van harte uitgenodigd om aan de vieringen mee te doen. Het zou fijn zijn om elkaar dan te kunnen begroeten.

 

De kerkenraad wenst U goede dagen!

-0-0-0-0-0-

Woensdag 22 maart         vesperviering 19.30 uur
Zondag 26 maart             ds. A. van ’t Zand 10.00 uur
Woensdag 29 maart         vesperviering 19.30 uur
Zondag 2 april,                Palmpasen ds Marianne Gaastra 10.00 uur, Uffelte!
Witte Donderdag 6 april   ds Theunis Veenstra, Avondmaal 19.30 uur
Goede Vrijdag 7 april       Mw. Pauline van der Zee 19.30 uur
Zondag 9 april, Pasen      ds Jongsma, mmv project kerkkoor 10.00 uur

-0-0-0-0-0-

 

Afbeelding2

Vespers rondom kruiswoorden van Jezus

In aanloop naar Pasen worden er twee vespers gehouden: op woensdag 22 en 29 maart. Tijdens de vespers zullen de woorden, die Jezus vanaf het kruis op Golgotha sprak, centraal staan. Woorden tot de kruisigers, tot de moordenaar naast Hem, tot Zijn Vader, tot Johannes en Zijn moeder. Het zijn woorden waarin zijn intense lijden weerklinkt en woorden van overwinning: Het is volbracht! De eerste avond zullen de liederen, gebeden en de korte overweging passen bij het eerste kruiswoord “Vader vergeef hun, want zij weten niet wat ze doen” (Lucas 23:34). De tweede avond staat in het teken van het derde kruiswoord “Vrouw, zie uw zoon” (Johannes 19:26 en 27). Tijdens de vespers zal ook ruimte zijn voor stil gebed en het aansteken van een kaars. U bent van harte welkom.


Wanneer: 22 en 29 maart 19:30-20:00
Waar: Clemenskerk te Havelte

 

 

 

Paaschallenge 2023!

Op zaterdag 8 april, Stille zaterdag, organiseren we voor de kinderen van 10 t/m 16 jaar de PKN Paaschallenge. Aan de hand van het paasverhaal gaan we in gesprek over Pasen en wat dit voor ons betekent. We ontmoeten elkaar aan een keurig gedekte tafel. Tussen het verhaal door worden verschillende gangen van een maaltijd geserveerd.
We starten om 20.00 uur en het duurt tot ongeveer 22.00 uur. Het zal plaatsvinden in de kerkzaal of het bijgebouw. Vrienden en vriendinnen zijn welkom mee te doen.
De kids krijgen nog een eigen uitnodiging met een toelichting op wat je zelf moet meenemen. Opgeven kan alvast via de app groep maar kan ook later na de uitnodiging.
Groetjes en tot dan!

 

Rieneke, Geralda en Alet 

 

 

Nu ook een AED in de Nije Wheeme

Misschien is het U al opgevallen maar sinds kort hangt er in de Nije Wheeme
een AED.
Eind oktober heeft een tiental gemeenteleden de cursus Bedrijfs Hulp Verlening (BHV) gevolgd. Hierbij is ook het reanimeren aan de orde geweest. Dat een AED apparaat hierbij onmisbaar is mag duidelijk zijn.
In overleg met de Stichting Reanimatienetwerk Havelte is overgegaan tot aanschaf van het apparaat.
Belangrijk is en blijft dat er voldoende vrijwilligers zijn die tijdens het reanimeren met een AED kunnen omgaan. HartslagNu ziet graag dat daartoe opgeleide personen zich bij hun organisatie aansluiten zodat zij ook opgeroepen kunnen worden om een reanimatie op te starten in hun woon/werkomgeving.
Bovenvermelde Stichting is graag bereid tot het verstrekken van meer informatie.

 

Het college van kerkrentmeesters

 

 

Lerender weg 2023

Ondertussen, onderweg.... Op de lerende weg....

 

Na een heel succesvol najaar met volle zalen en inspirerende verhalen en discussies ligt nu het voorjaarsprogramma op de lerende weg. Welke halteplaatsen gaan we aandoen, welke inspiratie doen we op?
Na een fitte start met het dorpsgesprek van Gerard Nijboer zijn we in een stevige wandelpas de weg weer verder opgegaan en hebben een paar nieuwe punten op de kaart aangestipt. We hopen dat jullie hierover net zo enthousiast zijn en nieuwsgierig naar worden als wij, zodat we elkaar weer snel gaan ontmoeten.
Uiteindelijk is dat toch ook waar de lerende weg over gaat; aangeraakt en geïnspireerd worden door verhalen, door nieuwe inzichten en ontmoetingen.
Dat kan op de volgende momenten:
Op 16 april spreken Marianne de Graaf en Jacqueline Eggink over hun missie om geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit te bannen. De soroptimistenclub de Reestlanden, waar zij toe behoren zet zich hier lokaal en wereldwijd voor in. Meer hierover elders in dit kerkblad.
Dan op 21 mei een preek van de leek! Vorig jaar als initiatief gestart en dit jaar een mooi vervolg met een ode aan de koe! Ria Duiven uit Wapserveen neemt ons mee in de wereld van bilogische veehouderij en deelt haar passie hierover.
De volgende stop is op 4 Juni. Voor opa’s en oma’s, papa’s en mama’s, en vooral ook voor kinderen! We gaan filosoferen over levensvragen met Sabine Wasssenberg. Zij is schrijver van het prachtige prentenboek De Zoon van de Gazelle. Hierin lees je het verhaal uit de 12e eeuw van islamitisch filosoof Ibn Tufayl, waarin een jongen opgroeit op een onbewoond eiland en gaat filosoferen over alles wat hij ziet. In een workshop neemt ze ons, en vooral ook de kinderen mee op deze reis. Interactief en vooral leuk voor kinderen tussen de 8 en 16 jaar. En natuurlijk de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s die ook wat willen leren over de levensvragen en hoe je daarover in gesprek kunt gaan.
Tenslotte willen we graag op 25 juni wat nieuws proberen; een dorpspicknick rond de kerk! Voor iedereen uit Uffelte, Darp, Havelterberg en Havelte. Hoe en wat precies weten we nog niet, wel dat we wat handjes kunnen gebruiken dit te helpen organiseren. Het zal een soort American party worden; je brengt je eigen eten mee. Een mooie afsluiting van het voorjaar en start van de zomerperiode waarin we weer verder op weg gaan. Met een aantal mensen wordt de organisatie snel een feestje; wie helpt er mee?

 

Precieze tijden vind je verderop in dit kerblad, de locatie is zoals altijd de Kerk/Nije Wheeme.
Pauline van der Zee, Hans Zijlstra
Volg ons op facebook: Lerende weg PKN Havelte 😊of mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Bloemenactie 2023 in weekend

Vol enthousiasme zijn we weer begonnen aan de voorbereidingen van de bloemenactie 2023.
Traditioneel werd deze actie op woensdag en donderdag gehouden. Dit had als nadeel, dat veel mensen niet thuis waren. Bovendien kon er voor het venten geen beroep worden gedaan op de werkende klasse. Vandaar dat we dit jaar voor het eerst gaan venten op:
vrijdag 21 en zaterdag 22 april
Zoals bekend is de opbrengst van de actie bestemd voor het restauratiefonds van beide kerken. Het wordt een geweldige uitdaging om de opbrengst van vorig jaar (€ 8170) te overtreffen.
De actie heeft evenwel niet alleen een financieel doel. Het is ook fantastisch om mee te maken hoe willekeurige inwoners van de dorpen, wel of niet kerkelijk, zich voor deze actie inzetten. Dit bewijst maar weer dat velen de kerken in Havelte en Uffelte een warm hart toedragen.
Het aanbod van de perkplanten zal bestaan uit: Geraniums (staand en hang), Spaanse Margrieten, Verbena, Scaevola, Lobelia, Helichrysum en Fuchsia.
Mocht u de venters missen dan is het ook nog mogelijk deze beide dagen de planten te kopen in het kerkje van Uffelte.
Met uw hulp gaat de bloemenactie 2023 weer een groot succes worden!

 

Organisatie bloemenactie

 

Beroepingswerk

 

 

De voortgang van het beroepingswerk zal voortaan worden vermeld onder de knop "Beroepingswerk" in het hoofdmenu.

We zijn in beeld!

 InBeeld

Een dienst in de Clemenskerk kan niet alleen beluisterd maar ook bekeken worden. Boven, naast het orgel, is een camera geïnstalleerd. Die maakt opnames van wat er op het liturgisch centrum gebeurd. De uitzending is iedere zondag vanaf 10.00 uur live te volgen. Ga naar https://www.pkn-havelte.nl, , ga naar Online kerkdiensten en  Live uitzendingen en u kunt thuis mee genieten.

De digitale nieuwsbrief

Verspreiding en aandacht

Door alleen de bekende adressen te gebruiken zal met de digitale nieuwsbrief niet iedereen bereikt worden. We roepen u op, zeker als u merkt dat gemeenteleden overgeslagen worden,  om deze brief te delen.
En om e-mailadressen door te geven!

 

E-adres doorgeven? Dat kan bij een van ons:

Ineke Zijlstra, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leny de Zeeuw, ledenadministratie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Online kerkdiensten beluisteren

 

Deze online kerkdiensten zijn te vinden bij Hoofdmenu -> Live kerkdiensten -> Live meeluisteren of Diensten (Hier kunt u eerder opgenomen diensten beluisteren).

 

 

Verandering in het lidmaatschap van de kerk

Voor sommige leden binnen onze kerk geldt dat zij ingeschreven staan als niet-gedoopt (geboorteleden), soms zelf zonder dat ze dat weten. Dit komt omdat in het verleden kinderen van ouders die lid waren automatisch ook ingeschreven werden. De landelijke kerk heeft besloten om deze registratie van de niet-gedoopten te laten vervallen.
Dit betekent voor ons als Protestantse Gemeente te Havelte dat de registratie van ongeveer 400 niet-gedoopte leden aangepast moet worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en woont samen met een partner/kinderen die doop- en/of belijdend lid is, uw registratie is omgezet naar mee-geregistreerd lid.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en steunt de kerk jaarlijks met een gift. De kerk ervaart dit als een blijk van verbondenheid, uw registratie is omgezet naar Vriend.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en heeft een brief ontvangen (of ontvangt deze samen met de Actie Kerkbalans) met de vraag of u Vriend wilt worden of uw registratie wilt beëindigen.
Pastorale zorg is er voor iedereen, of u nu lid, mee-geregistreerd of Vriend bent van de kerk. En als kerk zijn wij er ook voor iedereen die op zoek is naar zingeving.
Heeft u vragen over uw registratie, of heeft u bezwaar tegen de verandering? Neemt u dan contact op met Ineke Zijlstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens de kerkenraad,
Klaas de Vries, voorzitter
Ineke Zijlstra, scriba

Collectemunten

Uitgifte elke 3de donderdag van de maand van 20.00-20.30 uur en de daarop volgende vrijdag van de maand van 10.30-11.00 uur.

Plaats: Nije Wheeme door Henk Brouwer tel. 0521 342946 en Wim Schreurs tel. 0652477087

 

 

Geld moet rollen

Waarom collectemunten i.p.v. collectebonnen en wat zijn de voordelen?

  • Munten gaan langer mee en zijn duurzamer voor het milieu.
  • Munten zijn veel makkelijker te tellen op kleur.
  • Munten zijn hygiënischer, eventueel makkelijk te wassen.
  • Introductie van de € 2,- munt, naast de € 0,50 en de € 1,00 munten.
  • Altijd gepast, nooit meer op zoek naar kleingeld.
  • Geen contant geld meer in omloop.
  • Ontvangst van een duplicaat van de machtiging als betalingsbewijs voor de Belastingdienst.

De munten zijn 29 mm reliëfmunten met de volgende kleuren:

  • € 0,50 groen
  • € 1,00 rood
  • € 2,00 blauw

De munten worden verkocht in sets van 20 stuks van eenzelfde muntwaarde (of een veelvoud hiervan). Bij aankoop tekent u een machtiging als betalingsbewijs. Dit is tevens een bewijs voor de Belastingdienst i.v.m. de ANBI(Algemeen Nut Beogende Instelling)-status van kerken.

Voor de tijden van Verkoop/uitgifte zie rubriek Collectemunten.

 

Kerkkoor

Het kerkkoor staat onder leiding van dirigent  Johan Rodenhuis.
Het kerkkoor repeteert op donderdagochtend van 09.30 – 11.15 uur in de Nye Wheeme .
Ook kijken wij uit naar nieuwe leden , vooral een paar mannen die het koor wat meer body kunnen geven .
U bent van harte welkom .

Voor meer informatie: klik hier

Kerkdiensten

zo 26 mrt 2023 10:00 uur
Ds. A. van 't Zand, Steenwijk
Clemenskerk, Havelte en Online
5e zondag 40-dagentijd
zo 02 apr 2023 10:00 uur
Mw. Ds. M. Gaastra
Schoolstraat 5, Uffelte
Palmpasen
wo 05 apr 2023 19:00 uur
Mw. G. Bijl-Valk
Molenhof, Havelte
do 06 apr 2023 19:30 uur
Ds. Theunis Veenstra
Clemenskerk, Havelte en Online
Avondmaal, Witte Donderdag
vr 07 apr 2023 19:30 uur
Pauine van der Zee
Clemenskerk, Havelte en Online
Goede Vrijdag
zo 09 apr 2023 10:00 uur
Mw. Jongsma
Clemenskerk, Havelte en Online
Paasviering met koor
zo 16 apr 2023 10:00 uur
Mw. R. van Katwijk, Leek
Clemenskerk, Havelte en Online
zo 23 apr 2023 10:00 uur
Ds. D. van Veen, Assen
Clemenskerk, Havelte en Online
zo 30 apr 2023 10:00 uur
Dhr. J. Koops, Kollum
Clemenskerk, Havelte en Online

Ook in de kerk

wo 29 mrt 2023 19:30 uur
Vespers
Clemenskerk, Havelte
Vesper naar aanleiding van het eerste kruiswoord van Jezus: "Vrouw, zie uw zoon"
zo 16 apr 2023 13:30 uur
80 jaar vliegveld
Clemenskerk, Havelte
Concert georganiseerd door De Bosnimf
do 20 apr 2023 20:00 uur
Drents Symfonie Orkest
Clemenskerk, Havelte
zo 30 apr 2023 15:00 uur
Byzantijns Koor Drenthe
Clemenskerk, Havelte