A- A A+

Header PKN

Kerk HavelteKerk Uffelte

 
 
 
 

 

Kerkenraad Protestantse gemeente te Havelte e.o.


Digitale nieuwsbrief aan de gemeenteleden d.d. 16 april 2021

Als de kerk weer open gaat……
Kerk openHet einde van de tunnel is in zicht. Het vaccineren gaat gestaag door. Misschien ietwat te langzaam, maar steeds meer mensen zijn beter beschermd tegen het Corona-virus. Er komt een dag dat we weer 30 mensen toelaten tijdens een kerkdienst; er komt een dag dat we weer mogen zingen in kerk en er komt een dag dat we zonder beperkingen naar de kerk kunnen gaan. En dat willen we vieren. Door samen koffie te drinken na de kerkdienst. Met een gebakje erbij. We willen het vieren met (koor-)muziek. We willen het vieren met ……? Heeft u nog leuke tips? Meldt het aan de kerkenraad!

Vakantie

Van maandag 26 april tot en met zondag 9 mei zijn wij vrij. Kerkelijk werker mw. Greet Bijl vervangt ons.

Vijko Top & Aukje Westra

 

Bloemenactie 2021

Ook dit jaar heeft de 'commissie Bloemenactie' moeten besluiten dat er organisatorisch, vanwege de huidige situatie en regelgeving, geen Bloemenactie kan plaatsvinden. Er is nagedacht over een alternatieve vorm; ook dat geeft eenzelfde conclusie.
Wij hopen van harte dat de situatie volgend jaar verbeterd zal zijn en dat we de kerken van Havelte en Uffelte kunnen steunen met de opbrengst van 2022.
Wij wensen u allen een goede zomer en blijf gezond!
Met vriendelijke groet,

De commissie:
Jan Mannes, Frans Hiemstra, Hennie Brugging, Kor Reins, Marijke Groen

 

Bij de kerkdiensten

 

Kinderkerk zondag 9 mei
Met kinderpastor Liesbeth Winters-Jonas

Ken je het woord ‘geschenk’? Het wordt niet zo vaak meer gezegd. Een geschenk is een cadeau. Iets wat je schenkt aan iemand anders. Helemaal gratis en voor niets. Omdat je iemand aardig vindt of veel van iemand houdt. Op 9 mei geef je misschien een geschenk aan je moeder omdat het moederdag is. Je moeder is blij met jouw geschenk want vaak heb je echt je best gedaan om er iets moois van te maken.

 

Weet je dat God helemaal in het begin ook geschenken gaf aan de aarde? Je staat er misschien niet altijd bij stil. Gods geschenken lijken voor ons heel gewoon. Het zijn geschenken als ‘licht’ of ‘water’. Stel dat deze geschenken er niet zouden zijn, wat dan?

 

Tijdens de online gezinsviering op 9 mei gaan we hier samen over nadenken. Kinderpastor Liesbeth Winters-Jonas leidt de dienst. En ze vraagt iedereen om mee te doen. Vanuit huis kun je appjes en foto’s sturen naar de kerk. Liesbeth vertelt het verhaal over alle grote geschenken en jij kunt nadenken welk geschenk het belangrijkst kan zijn.20210509-1.jpg

 

Ieder gezin krijgt van tevoren materiaal thuis, zodat je mee kunt praten, mee kunt knutselen. Zo vieren we samen de dienst.

 

We starten om 10.00 uur. Log in via www.pkn-havelte.nl
En het telefoonnummer om via app te reageren is 06-83186263

 

Zondag 16 mei

Op zondag 16 mei gaat mw. Josyanne Luten uit Zuidwolde voor. Josyanne loopt stage in onze gemeente. Ze studeert HBO-theologie in Zwolle en voorgaan in kerkdiensten is een onderdeel van de stage/studie.

 

Zondag 23 mei Pinksteren   Een frisse wind
Er staat een fraaie vraag op het internet: Wat doen mensen met Pinksteren? Allerlei beelden ploppen op, met Pinksteren fietsen mensen over het Dwingelderveld, ze zeilen op de Belterwiede, ze wandelen naar Pizzeria Rimini voor een lekker ijsje. Met Pinksteren gaan we erop uit, de paden op, de lanen in. En als dat niet mogelijk is, dan zetten we in ieder geval onze stoel in de tuin of gooien we het raam open.

 

Erop uitgaan, dat doen de vrienden van Jezus ook. Jezus was niet meer, maar zijn geest daalt neer in de leerlingen. Zij zetten Jezus’ werk voort. Hun bevlogenheid werkt aanstekelijk, als een lopend vuur gaat het goede nieuws rond: Wie bevangen is, wordt bevrijd. Wie verblind is door verdriet, krijgt20210509-2.jpg oog voor de schoonheid van het leven. Wie door zorgen verlamd is, ontvangt kracht. In de kerkdienst op zondag 23 mei vieren we de komst van de Heilzame Geest. Een frisse wind waait door het leven, we gaan erop uit.
Aukje Westra

 

 

 

 

 

 

Clemenskerk

 

 

 

 

“Het licht noemde hij dag, de duisternis noemde hij nacht”.

Er is magie en licht, zelfs in de duisternis.

 

Havelte, 26 februari/1 maart 2021

 

Gemaakt door: Ragnild Zonneveld.

Het vriendenboekje

Tien vriendenboekjes gaan momenteel rond in onze kerkelijke gemeente. Vanwege Corona niet persoonlijk kunnen ontmoeten. Dat is al een tijdje zo en het zal helaas ook nog wel even duren. Het is een gemis, weinig bezoek, geen diensten in de kerk (gelukkig wel online). Door middel van het vriendenboekje houden we toch een beetje contact. Velen van u hebben al een bijdrage geleverd. Het is een lust om de stukjes te lezen en de creativiteit te bewonderen. Denkt u nu ineens, ‘Oeps, dat boekje ligt al een poos in de boekenmand? Pak het op en geef het door aan de volgende die op het lijstje voorin het boekje staat. Het is de bedoeling dat het boekje ongeveer een á twee weken bij u logeert en dat u het dan weer doorgeeft. Erin schrijven is niet verplicht, het boekje is een uitnodiging, verras anderen met uw bijdrage.

 

 

 

Stagiaire Josyanne Luten

Josyanna

Van januari tot en met mei 2021 is stagiaire Josyanne Luten actief in onze gemeente.
Josyanne is afkomstig uit Zuidwolde. Ze werkt als verpleegkundige psycho-geriatrie in verzorgingshuis Het Tonckenshuys in haar woonplaats. Josyanne Luten is vierdejaars student aan de HBO opleiding theologie aan Windesheim in Zwolle. Maar als het aan haar ligt, blijft het hier niet bij en gaat ze hierna door naar de universiteit. Ze is altijd op zoek naar verdieping. Tijdens stages in IJhorst/De Wijk, Ruinen en Balkbrug/Oud Avereest heeft ze al veel ervaring opgedaan.

We zijn in beeld!

 InBeeld

Een dienst in de Clemenskerk kan niet alleen beluisterd maar ook bekeken worden. Boven, naast het orgel, is een camera geïnstalleerd. Die maakt opnames van wat er op het liturgisch centrum gebeurd. De uitzending is iedere zondag vanaf 10.00 uur live te volgen. Ga naar https://www.pkn-havelte.nl, , ga naar Online kerkdiensten en  Live uitzendingen en u kunt thuis mee genieten.

Gebruiksplan Clemenskerk in Corona tijd.

Algemeen.
1. Per zondag is er maximaal één dienst.
2. Er wordt geen koffie geschonken na afloop van de dienst.
3. Er is geen gemeentezang, zingen is een mogelijke bron van besmetting. We maken gebruik van alternatieve muziekvormen.
4. De onderlinge afstand tussen bezoekers is 1½ meter; deze afstand geldt niet voor gezinsleden.
5. In het kerkgebouw geldt één richtingsverkeer, zodat we elkaar niet hoeven te passeren op een te kleine afstand.
6. Mensen die verkouden zijn of zich niet fit voelen worden gevraagd niet te komen.
7. Er is geen vrije keuze van zitplaatsen tijdens de dienst. De coördinatoren wijzen de bezoekers een zitplaats aan.
8. Bij de ingang van de kerk en in het toilet zullen ontsmetting middelen worden geplaatst.
9. Er wordt een gebruikersplan, met algemene regels over het gebruik, schoonmaak en andere huishoudelijke zaken, gemaakt voor de kerk.

 

 

De digitale nieuwsbrief

Verspreiding en aandacht

Door alleen de bekende adressen te gebruiken zal met de digitale nieuwsbrief niet iedereen bereikt worden. We roepen u op, zeker als u merkt dat gemeenteleden overgeslagen worden,  om deze brief te delen.
En om e-mailadressen door te geven!

 

E-adres doorgeven? Dat kan bij een van ons:

Ineke Zijlstra, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leny de Zeeuw, ledenadministratie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Online kerkdiensten beluisteren

 

Deze online kerkdiensten zijn te vinden bij Hoofdmenu -> Live kerkdiensten -> Live meeluisteren of Diensten (Hier kunt u eerder opgenomen diensten beluisteren).

 

 

Verandering in het lidmaatschap van de kerk

Voor sommige leden binnen onze kerk geldt dat zij ingeschreven staan als niet-gedoopt (geboorteleden), soms zelf zonder dat ze dat weten. Dit komt omdat in het verleden kinderen van ouders die lid waren automatisch ook ingeschreven werden. De landelijke kerk heeft besloten om deze registratie van de niet-gedoopten te laten vervallen.
Dit betekent voor ons als Protestantse Gemeente te Havelte dat de registratie van ongeveer 400 niet-gedoopte leden aangepast moet worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en woont samen met een partner/kinderen die doop- en/of belijdend lid is, uw registratie is omgezet naar mee-geregistreerd lid.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en steunt de kerk jaarlijks met een gift. De kerk ervaart dit als een blijk van verbondenheid, uw registratie is omgezet naar Vriend.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en heeft een brief ontvangen (of ontvangt deze samen met de Actie Kerkbalans) met de vraag of u Vriend wilt worden of uw registratie wilt beëindigen.
Pastorale zorg is er voor iedereen, of u nu lid, mee-geregistreerd of Vriend bent van de kerk. En als kerk zijn wij er ook voor iedereen die op zoek is naar zingeving.
Heeft u vragen over uw registratie, of heeft u bezwaar tegen de verandering? Neemt u dan contact op met Ineke Zijlstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens de kerkenraad,
Klaas de Vries, voorzitter
Ineke Zijlstra, scriba

Koffieochtenden / Leerhuis

De koffieochtenden zijn van karakter veranderd: het is meer een studie- en gespreksgroep geworden. Een boek vormt het uitgangspunt voor het gesprek. En dat gesprek kan alle kanten uitgaan: dat hangt van de deelnemers af. 

 

Niet alleen voor gelovige mensen kunnen deze ochtenden verrijkend zijn. Ook nieuwsgierige mensen die geen kerkelijke achtergrond hebben zijn van harte welkom. U kunt vrijblijvend een keer komen kennismaken. 

 

We lezen het komend seizoen gedeelten uit het boek ‘In mij stroomt een rivier’.
Op de achterflap van het boek is geschreven:
‘Remonstranten benadrukken graag de diversiteit van hun spiritualiteit. - 'Geloof begint bij jou'. Maar hoe zit het met hun voorgangers: wat betekent geloof voor hen? Het honderdjarig bestaan van het Convent van Remonstrantse Predikanten vormt voor vierentwintig remonstrantse predikanten een mooie aanleiding om iets te schrijven over de bron van hun spiritualiteit. De variëteit aan invalshoeken inspireert en geeft de lezer ruimte een eigen weg te gaan.

 

Gespreksleider: Vijko Top
Plaats: Nije Wheeme/ Clemenskerk Havelte
Wanneer: eerste woensdag van de maand. Van oktober 2020 t/m april 2021.
Tijd: 9.30 – 11.00 uur
Er zijn geen kosten aan verbonden.

Teruglezen tekst kerkdiensten

Nadat de kerkdienst heeft plaats gevonden zal de tekst van deze dienst op de website worden gepubliceerd. U kunt deze tekst vinden onder het menu-item 'Tekst Kerkdiensten'.

 

 

Bij wie hoor ik?

Twee dominees in één gemeente, dat kan verwarring scheppen. Want wie hoort bij wie? In overleg met de kerkenraad en onze begeleidingscommissie is er een indeling gemaakt. De predikanten zijn gekoppeld aan de contactpersonen en hun wijken. We komen allebei in alle dorpen. Maar wij kunnen ons voorstellen dat u niet uit uw hoofd weet in welke kerkelijke wijk u woont. Daarom hieronder een opsomming van straten, deels voor de ene predikant, deels voor de andere. U hoeft dit overzicht niet uit uw hoofd te leren. Als u naar de pastorie belt, kijken wij wie bij wie u hoort. En, zoals al eerder gezegd, we zijn flexibel. Indien nodig of wenselijk ruilen we.
Wijkindeling Predikanten zie  Hoofdmenu/Gemeente/adressen

 

Wegwijzer

 

 

Collectemunten

Ivm de Corona maatregelen is de uitgifte gewijzigd, nadere informatie volgtI.v.m. de Corona maatregelen is de uitgifte gewijzigd, nadere informatie volgt.

Geld moet rollen

Waarom collectemunten i.p.v. collectebonnen en wat zijn de voordelen?

  • Munten gaan langer mee en zijn duurzamer voor het milieu.
  • Munten zijn veel makkelijker te tellen op kleur.
  • Munten zijn hygiënischer, eventueel makkelijk te wassen.
  • Introductie van de € 2,- munt, naast de € 0,50 en de € 1,00 munten.
  • Altijd gepast, nooit meer op zoek naar kleingeld.
  • Geen contant geld meer in omloop.
  • Ontvangst van een duplicaat van de machtiging als betalingsbewijs voor de Belastingdienst.

De munten zijn 29 mm reliëfmunten met de volgende kleuren:

  • € 0,50 groen
  • € 1,00 rood
  • € 2,00 blauw

De munten worden verkocht in sets van 20 stuks van eenzelfde muntwaarde (of een veelvoud hiervan). Bij aankoop tekent u een machtiging als betalingsbewijs. Dit is tevens een bewijs voor de Belastingdienst i.v.m. de ANBI(Algemeen Nut Beogende Instelling)-status van kerken.

Voor de tijden van Verkoop/uitgifte zie rubriek Collectemunten.

 

Kerkkoor

Het kerkkoor staat onder leiding van dirigent  Johan Rodenhuis.
Het kerkkoor repeteert op donderdagochtend van 09.30 – 11.15 uur in de Nye Wheeme .
Ook kijken wij uit naar nieuwe leden , vooral een paar mannen die het koor wat meer body kunnen geven .
U bent van harte welkom .

Voor meer informatie: klik hier

Kerkdiensten

zo 09 mei 2021 10:00 uur
Mw. L. Winters-Jonas, Kraggenburg

Online
zo 16 mei 2021 10:00 uur
Mw. J. Lutten, Zuidwolde

Online
zo 23 mei 2021 10:00 uur
Ds. Aukje Westra

Online
zo 30 mei 2021 10:00 uur
Mw. ds. G. Jongsma, Staphorst

Online
zo 06 juni 2021 10:00 uur
Ds. Vijko Top

Online

Ook in de kerk

Agenda is leeg