A- A A+

Header PKN

Feest van de Geest.

In het weekend van Hemelvaart 26 t/m 29 mei en het Pinksterweekend 3 t/ m 6 juni, is het na 4 jaar weer Feest van de Geest en wordt er weer geëxposeerd in de kerken ZW Drenthe en NW Overijssel.
Het thema is: Vuur en vlam.
In onze Clemenskerk gaan Margriet Kroeze en Levien Drost exposeren.

 

Els de Jonge, Alice v Leussen en Klaas Bos.

 

FeestVanDeGeestFeest van de Geest, werkgroep regio Zuidwest-Drenthe en Kop van Overijssel.

 

Bestuur: Sietske Koelink, Liselot Ribbens, Dineke Kraaijeveld

 

 

 

 

 

 

Onze kerken in vuur en vlam
Door Feest van de Geest

 

Tussen Hemelvaart en Pinksteren zinderen heel veel kerken in Nederland van actuele kunst, ook onze kerk. Vele schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars laten dan de nieuwste werken van hun geestkracht zien aan wie langskomt en kijkt. De kerken zijn open op 26,28 en 29 mei en van 4 tot en met 6 juni van 13 tot 17 uur. Twee weekenden, Hemelvaart en Pinksteren. In de regio Kop van Overijssel en Zuidwest Drenthe doen 27 kunstenaars mee verspreid over 12 kerken.

 

Onderaan staat een overzicht van de kerken in Zuidwest Drenthe en aangrenzend Overijssel die aan de kunstpresentatie meedoen. Ook staat er een QR-code. Als je die op je mobieltje fotografeert krijg je de link naar de website www.feestvandegeest.nl voor meer informatie en achtergrond. De kunstroute wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd door de stichting Feest van de Geest en is een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Er doen acht regio’s in heel Nederland aan mee.

 

 

 

QcodeFvdGOntmoeten en verbinden
De expositie Feest van de Geest is inspiratiebron voor kunstenaars en bezoekers. De Protestantse Kerk staat op Hemelvaartsdag in het teken van het opvaren van Jezus Christus. Met Pinksteren herdenken christenen dat de Heilige Geest uit de hemel neerdaalt op de apostelen en gelovigen als bron van nieuwe geestkracht: om elkaar te ontmoeten en om met elkaar te verbinden.
Kunstenaars presenteren en exposeren nieuw gemaakte kunst, geïnspireerd op het Pinksterfeest en de architectuur van kerkgebouwen. De open kerken zijn een speelse en beeldende inspiratiebron voor mensen die op zoek zijn naar hedendaagse kunst, cultuurhistorie, vormen van spiritualiteit, geloof, zingeving en recreatieve ontspanning. Het geheel biedt kansen tot vernieuwing, verdieping en verbreding onder predikanten, gemeenteleden, vrijwilligers, kunstenaars en bezoekers.

 

 

 

 

 

Kerken en deelnemers:
• Sint Clemenskerk in Steenwijk (Marcelle v.d.Leeuw, Anne Mercker, Harm Visserman, Jo Ziel)
• Johannes de Doperkerk in Vledder (Geo Hulting, Fieke Takens)
• Protestantse kerk in Wapserveen (Ashti de Jong)
• Sint Pancratiuskerk in Diever (Harm Echten, Ingeborg Sturre)
• Brug-Eskerk in Dwingeloo (Ammy Houtman, Margriet Rankenberg)
• Protestantse kerk in Giethoorn (Joepe Bos, Annette Wessels),
• Havelte (Levien Drost, Margriet Kroeze,
• IJhorst (Jitske van der Wal)
• Hervormde kerk in Kolderveen (Marijke Braad, Marijke Traast)
• Grote- of Mariakerk in Meppel (Hanny van den Heuvel, Jacob Bos, Ankie Hofmann-Blei)
• Hervormde Kerk in Nijeveen (Marjan Hetterschij, René Maagdenberg
• Gereformeerde kerk in Nijeveen (Yvette van der Aa, Mirjam Bouwmeester)

 

 

Koffie-ochtenden / Leerhuis

De koffie-ochtenden zijn van karakter veranderd: het is meer een studie- en gespreksgroep geworden. Een boek vormt het uitgangspunt voor het gesprek. En dat gesprek kan alle kanten uitgaan: dat hangt van de deelnemers af.

 

Niet alleen voor gelovige mensen kunnen deze ochtenden verrijkend zijn. Ook nieuwsgierige mensen die geen kerkelijke achtergrond hebben zijn van harte welkom. U kunt vrijblijvend een keer komen kennismaken.

 

Plaats: Nije Wheeme/ Clemenskerk Havelte
Wanneer: iedere eerste woensdag van de maand.(met uitzondering van juni, juli en augustus)
Aanvangstijd: 9.30 uur
Er zijn geen kosten aan verbonden.
Opgave is niet nodig, U bent welkom.

 

 

OPROEP Ondersteuning Oekraïense vluchtelingen

Oekraiene
De kerk van Havelte heeft de op dit moment leegstaande predikantswoning aangeboden voor tijdelijke huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne. De Gemeente Westerveld is op dit aanbod ingegaan en wil binnenkort maximaal 10 vluchtelingen opnemen. De woning wordt nu ingericht. Daarbij kunnen ook inwoners van onze dorpen helpen, door het beschikbaar stellen van huisraad in de breedste zin van het woord. Zie hiervoor de plaatselijke Facebook-pagina’s en de website van de PKN-Havelte.


Er zijn ook een aantal vrijwilligers nodig die de vluchtelingen kunnen en willen ondersteunen bij het oppakken van hun leven hier in onze dorpen. Ook daarvoor is hulp van dorpsgenoten onmisbaar. Deze hulp zou kunnen bestaan uit het geven van voorlichting, advies of het begeleiden naar instanties. Maar bijvoorbeeld ook het samen drinken van een kopje koffie, het maken van wandeling of een voorzichtige arm op de schouder. Het allerbelangrijkste is echter het bieden van aandacht en een luisterend oor. Dit alles is vanzelfsprekend ook afhankelijk van wie er precies komen en hun situatie.


Bij deze de oproep aan de inwoners van Uffelte, Havelte, Darp en Havelterberg om deze ondersteuning mogelijk te maken en zich hiervoor op te geven. Verwacht wordt dat er inzet nodig zal zijn van ongeveer tien vaste vrijwilligers die op een of twee dagdelen per week enkele uren beschikbaar zijn. Dit gebeurt op basis van een op te stellen rooster. Indien gewenst kan er in koppels van twee opgelopen worden. Er is ondersteuning en hulp, o.a. vanuit de Gemeente en het gaat waarschijnlijk om een periode tot het eind van 2022.


Het is op dit moment nog niet precies duidelijk wanneer de vluchtelingen zullen komen. Zeker is wel dat er straks vaak geïmproviseerd zal moeten worden en een flexibele instelling nodig zal zijn. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn wordt binnenkort voor de aanmelders en belangstellenden een informatiebijeenkomst gehouden. Voor beide dient men - graag zo spoedig mogelijk - contact op te nemen met: Hans van Velzen: 0521 -340 067 of Wim van Velzel 06 4364 1616. Alvast hartelijk dank!

 

 

Opvang van Oekraïense vluchtelingen

Vanuit de gemeente Westerveld en de veiligheidsregio komt het verzoek om een oproep door te geven voor particuliere opvangplaatsen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hieruit:


1. Westerveld onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om vluchtelingen op te vangen op 2 grotere locaties. Er zijn er niet veel in ons gebied, of ze zijn niet geschikt (vaak omdat er teveel aanpassingen gedaan moeten worden, wc's, douche etc). Veldbedden zijn ook schaars aan het worden. De inmiddels verzamelde particuliere gastopvang is in Westerveld dus wel belangrijk.
2. Als iemand zich opgeeft als gastgezin volgt een screening. Dit doet de organisatie Takecarebnb voor Westerveld. Vervolgens is Westerveld verantwoordelijk voor het koppelen van vluchtelingen met een gastgezin.
3. Als kerken doen we er goed aan na te denken hoe we gastgezinnen kunnen helpen bij het opvangen van vluchtelingen. Wat al helpt is het vroegtijdig doorspelen van de info die vanuit het overleg met Westerveld komt (zie ook de bijlagen). Verder is het wijs om nu al te inventariseren tegen welke vragen je aan denkt te gaan lopen. We weten niet hoeveel mensen er gaan komen. Nadenken gaat altijd wat beter als de druk niet groot is.
4. Vragen over de financiële kant zijn nog lastig te beantwoorden, hier is men mee bezig.
5. Signaal: We krijgen signalen dat de Voedselbank met tekorten te maken krijgt, omdat bedrijven veel spullen direct naar Oekraïne sturen.
6. Kleding: Denk aan de mogelijkheid van de Kledingbank!


Voor wie belangstelling heeft staat er in de bijlagen veel info. Zoals het onderstaande.


Bij wie moet ik mij melden om een opvangplek aan te bieden? Wil je mensen bij je thuis opvangen? Dan kun je je aanmelden op de website van Takecarebnb.org. Bedenk vooraf goed of dit iets is wat je langere tijd kunt doen. En bereid je voor op wat je kunt verwachten. Ook hierover lees je meer op de website van Takecarebnb.

 

https://takecarebnb.org/nieuws/update-oorlog-in-oekraine/

Tenslotte. We onderzoeken nu of opvang in de pastorie kan gebeuren, in principe is het aanbod gedaan. Maar ja, een gastgezin is er dan niet en zo zijn er meer vragen. Maar als het nodig is, zou het fijn zijn als we een klein handje kunnen helpen!

 

Vanuit de kerkenraad,
Klaas de Vries

Bijlage 1: Hoe kunt u de Oekraïners helpen.pdf

Bijlage 2: FAQ Oekraïne extern.pdf

 

We zijn in beeld!

 InBeeld

Een dienst in de Clemenskerk kan niet alleen beluisterd maar ook bekeken worden. Boven, naast het orgel, is een camera geïnstalleerd. Die maakt opnames van wat er op het liturgisch centrum gebeurd. De uitzending is iedere zondag vanaf 10.00 uur live te volgen. Ga naar https://www.pkn-havelte.nl, , ga naar Online kerkdiensten en  Live uitzendingen en u kunt thuis mee genieten.

De digitale nieuwsbrief

Verspreiding en aandacht

Door alleen de bekende adressen te gebruiken zal met de digitale nieuwsbrief niet iedereen bereikt worden. We roepen u op, zeker als u merkt dat gemeenteleden overgeslagen worden,  om deze brief te delen.
En om e-mailadressen door te geven!

 

E-adres doorgeven? Dat kan bij een van ons:

Ineke Zijlstra, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leny de Zeeuw, ledenadministratie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Online kerkdiensten beluisteren

 

Deze online kerkdiensten zijn te vinden bij Hoofdmenu -> Live kerkdiensten -> Live meeluisteren of Diensten (Hier kunt u eerder opgenomen diensten beluisteren).

 

 

Verandering in het lidmaatschap van de kerk

Voor sommige leden binnen onze kerk geldt dat zij ingeschreven staan als niet-gedoopt (geboorteleden), soms zelf zonder dat ze dat weten. Dit komt omdat in het verleden kinderen van ouders die lid waren automatisch ook ingeschreven werden. De landelijke kerk heeft besloten om deze registratie van de niet-gedoopten te laten vervallen.
Dit betekent voor ons als Protestantse Gemeente te Havelte dat de registratie van ongeveer 400 niet-gedoopte leden aangepast moet worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en woont samen met een partner/kinderen die doop- en/of belijdend lid is, uw registratie is omgezet naar mee-geregistreerd lid.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en steunt de kerk jaarlijks met een gift. De kerk ervaart dit als een blijk van verbondenheid, uw registratie is omgezet naar Vriend.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en heeft een brief ontvangen (of ontvangt deze samen met de Actie Kerkbalans) met de vraag of u Vriend wilt worden of uw registratie wilt beëindigen.
Pastorale zorg is er voor iedereen, of u nu lid, mee-geregistreerd of Vriend bent van de kerk. En als kerk zijn wij er ook voor iedereen die op zoek is naar zingeving.
Heeft u vragen over uw registratie, of heeft u bezwaar tegen de verandering? Neemt u dan contact op met Ineke Zijlstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens de kerkenraad,
Klaas de Vries, voorzitter
Ineke Zijlstra, scriba

Collectemunten

Uitgifte elke 3de donderdag van de maand van 20.00-20.30 uur en de daarop volgende vrijdag van de maand van 10.30-11.00 uur.

Plaats: Nije Wheeme door Henk Brouwer tel. 0521 342946 en Wim Schreurs tel. 0652477087

 

 

Geld moet rollen

Waarom collectemunten i.p.v. collectebonnen en wat zijn de voordelen?

  • Munten gaan langer mee en zijn duurzamer voor het milieu.
  • Munten zijn veel makkelijker te tellen op kleur.
  • Munten zijn hygiënischer, eventueel makkelijk te wassen.
  • Introductie van de € 2,- munt, naast de € 0,50 en de € 1,00 munten.
  • Altijd gepast, nooit meer op zoek naar kleingeld.
  • Geen contant geld meer in omloop.
  • Ontvangst van een duplicaat van de machtiging als betalingsbewijs voor de Belastingdienst.

De munten zijn 29 mm reliëfmunten met de volgende kleuren:

  • € 0,50 groen
  • € 1,00 rood
  • € 2,00 blauw

De munten worden verkocht in sets van 20 stuks van eenzelfde muntwaarde (of een veelvoud hiervan). Bij aankoop tekent u een machtiging als betalingsbewijs. Dit is tevens een bewijs voor de Belastingdienst i.v.m. de ANBI(Algemeen Nut Beogende Instelling)-status van kerken.

Voor de tijden van Verkoop/uitgifte zie rubriek Collectemunten.

 

Kerkkoor

Het kerkkoor staat onder leiding van dirigent  Johan Rodenhuis.
Het kerkkoor repeteert op donderdagochtend van 09.30 – 11.15 uur in de Nye Wheeme .
Ook kijken wij uit naar nieuwe leden , vooral een paar mannen die het koor wat meer body kunnen geven .
U bent van harte welkom .

Voor meer informatie: klik hier

Kerkdiensten

zo 29 mei 2022 10:00 uur
Ds. Marianne Gaastra
Clemenskerk, Havelte en Online
Doopdienst
zo 05 juni 2022 10:00 uur
Ds. J. Hommes, Glimmen
Clemenskerk, Havelte en Online
Pinksteren
zo 12 juni 2022 10:00 uur
Ds. Marianne Gaastra
Clemenskerk, Havelte
zo 19 juni 2022 10:00 uur
Dhr. P. van Engen, Noordwolde
Clemenskerk, Havelte
zo 26 juni 2022 10:00 uur
Ds. Marianne Gaastra
Clemenskerk, Havelte
zo 03 juli 2022 10:00 uur
Mevr. Ds. T. Braam, Wittelte
Clemenskerk, Havelte

Ook in de kerk

Agenda is leeg