A- A A+

Header PKN

Lerende weg presenteert: Carolien Froeling - Ontdek je potentieel en leef het

Op zondag 25 september is er eindelijk weer een dorpsgesprek, met een Havelter die wel van reizen houdt en vele wegen is gegaan. Carolien Froeling is coach en begeleider van ontdekkingsreizen.
Ze vertelt over haar leven en wat het haar brengt/gebracht heeft. Hoe ze regelmatig in de woestijn belandt of mensen helpt die in hun eigen woestijn de weg zijn kwijtgeraakt. Nieuwsgierig? kijk alvast eens op https://www.carolinefroeling.nl/ of kom gewoon!
Wanneer: Zondagmiddag 25 september
Hoe laat: vanaf 16:00 uur, na afloop een drankje en een hapje
Waar: Nije Wheeme
Voor wie: Iedereen is welkom!
Kosten: we vragen geen entree en stellen een bijdrage altijd op prijs
Pauline, Rineke en Hans

 

 

 

ONTDEK DE WOESTIJN in Havelte

Bent u ook gefascineerd door de woestijn?
Na een lange coronastilte kunnen we de draad weer oppakken: het dorpsgesprek is terug van weggeweest.
Zet in uw agenda: zondag 25 september om 16.00 uur in de Clemenskerk te Havelte! Dan komt Caroline Froeling vertellen over wat haar bezighoudt.
Caroline is een inwoner van Havelte en zij organiseert ontdekkingsreizen naar de woestijn.
Daarover kan zij zeer boeiend vertellen. En ook over wat haar drijft.


Zoals op haar website te lezen staat:
“Vele malen ben ik in de woestijn geweest. Eerst naar de Sinaï woestijn in Egypte en later naar de Wadi Rum woestijn in Jordanië. De woestijn doet iets met je, dat ervaar ik telkens weer. Er gaat een grote kracht en wijsheid uit van de oorverdovende stilte, de eenvoud en puurheid van de woestijn. Het nodigt uit om zelf stil te worden en in jezelf af te dalen. “

Woestijn in Havelte

 

Het belooft een zeer boeiende bijeenkomst te worden. We beginnen zondag 25 september om 16 uur; vanaf half 4 is er inloop met koffie en thee. Caroline zal ongeveer drie kwartier vertellen waarna er ruimte is voor vragen. Na afloop kan onder het genot van een hapje en een drankje worden nagepraat met Caroline en elkaar.

 

Lerende weg presenteert: Stikstof (on)zekerheden

9 Oktober vanaf 15:30 in de kerk in Havelte

Niemand kan het gemist hebben; de discussie over stikstofuitstoot en de impact daarvan op de landbouw. Van onduidelijke kaartjes naar boerenprotesten tot een minister die opstapt omdat hij zichzelf niet de juiste man vindt om boeren een perspectief te bieden.
En een discussie die zich steeds verder lijkt te verharden, ondanks de pogingen tot verbinding. Er wordt met cijfers en rekenmodellen gestrooid alsof het confetti is, over de hoofden van de mensen die er het meest door geraakt worden.
Ook in onze omgeving speelt het een rol; aan de ene kant van de dorpen uitgestrekte landerijen en agrarische bedrijvigheid, aan de andere kant natuurgebieden met heide die vergrast, brandnetels die oprukken.
Daarbij raakt het ook mensen persoonlijk. Er zijn in onze dorpen veel mensen direct of indirect afhankelijk van de agrarische bedrijvigheid. En dan zorgt een gebrek aan perspectief en onduidelijkheid juist voor heel veel onzekerheid.
En daarom organiseert Lerende weg een gesprek hierover, met ontmoeting en hopelijk ook verbinding.
Zondag 9 oktober in de kerk in Havelte komen Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord en melkveehouder in Uffelte en Jan Gorter, manager Midden Nederland bij Natuurmonumenten, om hun beeld op deze discussie te delen.
Vervolgens gaan we met hen in gesprek en schuift ook Peter Koning aan, die met zijn melkveebedrijf in Darp veel doet aan duurzaamheid, bewuste keuzes maakt en nu ook in onzekerheid zit over de voortgang van zijn bedrijf.
Het belooft een zeer boeiende bijeenkomst te worden.
We beginnen zondag 9 oktober om 16 uur; vanaf half 4 is er inloop met koffie en thee. Na afloop kan onder het genot van een hapje en een drankje worden nagepraat met de sprekers en elkaar. En zoals altijd bij onze activiteiten: Iedereen die zich aangesproken voelt, lid of geen lid, is welkom!

 

 

  Logo Watoto

 

QRcode winkel

 

Te koop voor het Diaconale project Adwuma ye

Vlaggen lijn (project Party-cipation)

De vlaggenlijnen behoren bij het project PARTY-cipation. De volledige opbrengst wordt gebruikt om de special workers met Adwuma ye mee te laten werken.
De vlaggenlijnen kosten € 35,== voor 8 meter lijn + een stoffen feestkroon en een stoffen opberghoes.

vlaggenlijn

New Cooking Bag

“New Cooking Bag” (ook wel de stooftas genoemd) is een van de initiatieven van stichting Adwuma Ye en is opgezet in 2014. De New Cooking Bag staat voor het nieuwe koken. Ellen en haar team stellen een plan op om “Slow Cooking” te introduceren in Ghana. De hooikist in een modern, Afrikaans jasje. Ze ontwikkelen daar een versie van die uitstekend werkt en die ze kunnen maken van materialen die lokaal voor handen zijn. Ze noemen die “New Cooking Bag”. Als vulling wordt kapok gebruikt. Het grote voordeel is dat kapok 100% natuurlijk is. De isolerende eigenschap ervan is enorm. Ook de kapokboeren rondom Tamale worden er beter van omdat we het van hen kunnen inkopen! Recepten zijn te vinden op https://www.adwuma-ye.com
medium cooking bag € 40.--
large cooking bag € 45.--

 

Cookingbag

 

Deze mooie producten zijn te bestellen via de Diaconie bij Alice van Leusen, telefoonnummer 0521-342280.

 

 

Agenda

 

25 september Lerende weg, Caroel Froeling, 16,00 uur Nije Wheeme

5 okt. 9.30 uur Nije Wheeme Koffieochtend
9 okt. 15.30 uur Clemenskerk Lerende weg Stikstof(on)zekerheden

 

 

VIJF AVONDEN
Christelijke meditatie

Voor de zesde maal op rij bieden wij een training in christelijke meditatie aan voor beginners. Waartoe mediteren? In ons dagelijks leven komt er van alles op ons af: in gezin en werk hebben wij veel te regelen en er worden dagelijks talrijke keuzes van ons gevraagd. Dat kan je onrustige en gejaagde gevoelens bezorgen. Er blijft dan weinig tijd voor jezelf over. Meditatie helpt je om ruimte te maken voor jezelf, om stil te worden en naar binnen te keren.

 

VijfAvonden

 

- In deze training maak je kennis met de basis van meditatie (zitten-ademen-aandacht- omgaan met afleidingen)
- Je doet ervaring op met drie verschillende vormen van christelijke meditatie
- Je onderzoekt thuis mediterend, welke meditatievorm het beste bij jou past.

 

Al oefenend vind je een manier die jou in contact brengt met de Bron van Licht en Liefde, Christus.

 

De training wordt gegeven door Antoon Vermeulen. Hij heeft als aalmoezenier bij de Krijgsmacht gewerkt. Hij is geestelijk begeleider en therapeut in de praktijk Ziel en Geest, www.zielengeest.nl en is lid van de Protestantse Gemeente te Wapserveen. Hij heeft ruime ervaring met vele vormen van meditatie.

 

Data       Maandagen 12-19-26 september en 3en 10 oktober 2022
Tijd        19.15-21.30 uur
Plaats    Clemenskerk te Havelte, ingang de Nije Wheeme
Groep    Minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers. Leeftijd 25 tot 85 jaar
RIVM     Nije Wheeme en kerk zijn geschikt om aan de RIVM regels te voldoen
Kosten  €35,- op de eerste avond contant te voldoen
Info en opgave Antoon Vermeulen, 06-25420738, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Koffieochtend

September loopt ten einde en dat betekent dat de koffieochtenden weer starten. Voor wie niet bekend is met de koffie-ochtend:
Elke eerste woensdag van de maand wordt onder leiding van Pauline van der Zee gepraat over iets dat ons bezighoudt. Dat kan een gedicht zijn, een gebed of een artikel uit de krant.
U hoeft zich niet op te geven. Iedereen is welkom Onder het genot van een kopje koffie gaan we met elkaar in gesprek. En hoe dat gesprek verloopt hangt af van de deelnemers.
Woensdag 5 oktober bent u om 9.30 uur weer welkom in de Nije Wheeme. De koffie staat klaar en we eindigen rond 11 uur.
Wees WELKOM!!

 

 

 

We zijn in beeld!

 InBeeld

Een dienst in de Clemenskerk kan niet alleen beluisterd maar ook bekeken worden. Boven, naast het orgel, is een camera geïnstalleerd. Die maakt opnames van wat er op het liturgisch centrum gebeurd. De uitzending is iedere zondag vanaf 10.00 uur live te volgen. Ga naar https://www.pkn-havelte.nl, , ga naar Online kerkdiensten en  Live uitzendingen en u kunt thuis mee genieten.

De digitale nieuwsbrief

Verspreiding en aandacht

Door alleen de bekende adressen te gebruiken zal met de digitale nieuwsbrief niet iedereen bereikt worden. We roepen u op, zeker als u merkt dat gemeenteleden overgeslagen worden,  om deze brief te delen.
En om e-mailadressen door te geven!

 

E-adres doorgeven? Dat kan bij een van ons:

Ineke Zijlstra, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leny de Zeeuw, ledenadministratie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Online kerkdiensten beluisteren

 

Deze online kerkdiensten zijn te vinden bij Hoofdmenu -> Live kerkdiensten -> Live meeluisteren of Diensten (Hier kunt u eerder opgenomen diensten beluisteren).

 

 

Verandering in het lidmaatschap van de kerk

Voor sommige leden binnen onze kerk geldt dat zij ingeschreven staan als niet-gedoopt (geboorteleden), soms zelf zonder dat ze dat weten. Dit komt omdat in het verleden kinderen van ouders die lid waren automatisch ook ingeschreven werden. De landelijke kerk heeft besloten om deze registratie van de niet-gedoopten te laten vervallen.
Dit betekent voor ons als Protestantse Gemeente te Havelte dat de registratie van ongeveer 400 niet-gedoopte leden aangepast moet worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en woont samen met een partner/kinderen die doop- en/of belijdend lid is, uw registratie is omgezet naar mee-geregistreerd lid.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en steunt de kerk jaarlijks met een gift. De kerk ervaart dit als een blijk van verbondenheid, uw registratie is omgezet naar Vriend.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en heeft een brief ontvangen (of ontvangt deze samen met de Actie Kerkbalans) met de vraag of u Vriend wilt worden of uw registratie wilt beëindigen.
Pastorale zorg is er voor iedereen, of u nu lid, mee-geregistreerd of Vriend bent van de kerk. En als kerk zijn wij er ook voor iedereen die op zoek is naar zingeving.
Heeft u vragen over uw registratie, of heeft u bezwaar tegen de verandering? Neemt u dan contact op met Ineke Zijlstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens de kerkenraad,
Klaas de Vries, voorzitter
Ineke Zijlstra, scriba

Collectemunten

Uitgifte elke 3de donderdag van de maand van 20.00-20.30 uur en de daarop volgende vrijdag van de maand van 10.30-11.00 uur.

Plaats: Nije Wheeme door Henk Brouwer tel. 0521 342946 en Wim Schreurs tel. 0652477087

 

 

Geld moet rollen

Waarom collectemunten i.p.v. collectebonnen en wat zijn de voordelen?

  • Munten gaan langer mee en zijn duurzamer voor het milieu.
  • Munten zijn veel makkelijker te tellen op kleur.
  • Munten zijn hygiënischer, eventueel makkelijk te wassen.
  • Introductie van de € 2,- munt, naast de € 0,50 en de € 1,00 munten.
  • Altijd gepast, nooit meer op zoek naar kleingeld.
  • Geen contant geld meer in omloop.
  • Ontvangst van een duplicaat van de machtiging als betalingsbewijs voor de Belastingdienst.

De munten zijn 29 mm reliëfmunten met de volgende kleuren:

  • € 0,50 groen
  • € 1,00 rood
  • € 2,00 blauw

De munten worden verkocht in sets van 20 stuks van eenzelfde muntwaarde (of een veelvoud hiervan). Bij aankoop tekent u een machtiging als betalingsbewijs. Dit is tevens een bewijs voor de Belastingdienst i.v.m. de ANBI(Algemeen Nut Beogende Instelling)-status van kerken.

Voor de tijden van Verkoop/uitgifte zie rubriek Collectemunten.

 

Kerkkoor

Het kerkkoor staat onder leiding van dirigent  Johan Rodenhuis.
Het kerkkoor repeteert op donderdagochtend van 09.30 – 11.15 uur in de Nye Wheeme .
Ook kijken wij uit naar nieuwe leden , vooral een paar mannen die het koor wat meer body kunnen geven .
U bent van harte welkom .

Voor meer informatie: klik hier

Kerkdiensten

zo 02 okt 2022 10:00 uur
Ds. H. Eringa, Slochteren
Schoolstraat 5, Uffelte
zo 09 okt 2022 10:00 uur
Ds. M. Gaastra
Clemenskerk, Havelte en Online
Heilig Avondmaal, Kinderkerk
zo 16 okt 2022 10:00 uur
Dhr. P. van Engen, Zwolle
Clemenskerk, Havelte en Online
wo 19 okt 2022 19:00 uur
Mw. G. Bijl-Valk
Molenhof, Havelte
zo 23 okt 2022 10:00 uur
Mw. P. van der Zee, Havelte
Clemenskerk, Havelte en Online
zo 30 okt 2022 10:00 uur
Ds. A. van 't Zand, Steenwijk
Clemenskerk, Havelte en Online
zo 06 nov 2022 10:00 uur
Mw. Ds. T. Braam, Wittelte
Schoolstraat 5, Uffelte

Ook in de kerk

wo 05 okt 2022 09:30 uur
Koffieochtend
Nije Wheeme, Havelte