A- A A+

Header PKN

Brief aan de gemeenteleden van de diaconie

 

Brief aan gemeenteleden202103Beste Gemeenteleden,

 

Het is vandaag 17 februari 2021, het begin van de 40-dagentijd.

Een tijd van bezinning.

In de veertigdagentijd staan we stil bij het leven van Jezus.

Hij inspireert ons.

Als ultieme daad van goedheid gaf Hij zijn leven en stond Hij op uit de dood.

De hoop die dat geeft, geven we door:

Door barmhartig te zijn en goed te doen.

Het thema voor deze 40-dagentijd is:

Ik ben er voor jou!

 

Wij kunnen meehelpen door in deze vastentijd er te zijn voor een ander,

bv. door een kaartje te sturen, een bezoekje te brengen of elkaar te bellen.

Én we kunnen iets opzij leggen en sparen.

Zie ons filmpje van de diaconie:

https://youtu.be/tTppRbPz-hw

 

Het zou mooi zijn als u het gespaarde bedrag in de week voor Pasen overmaakt naar de

Diaconie op bankrekeningnummer NL57 RABO 036.33.54.530. o.v.v. spaardoosje.

 

Van harte aanbevolen door de diaconie.

 

Bij de kerkdiensten

 

Vespers in de veertigdagentijd
Proeftijd Pasen40 dagentijd2021

In tegenstelling tot wat in eerdere berichten stond, worden er in de veertigdagentijd wel vespers georganiseerd. Om 19.00 uur op 10, 17 en 24 maart worden deze vespers online vanuit de kerk uitgezonden. Een half uur gevuld met een lied, een schriftlezing, muziek en stilte. Proeftijd Pasen, oefentijd voor de opstanding.
Pauline van der Zee, Vijko Top en Aukje Westra

 

 

 

Zondag 14 maart: tweede zondag van de maand

Ook deze zondag zijn gastmuzikanten uitgenodigd. Nou ja, één van hen is bepaald geen ‘gast’: Anneke de Witt.
Anneke verzorgt samen met Heike Weber en Sinje Kiel de muziek. Vanwege de Veertigdagentijd hebben ze o.a. gekozen voor liederen uit het door J.S. Bach samengestelde en bewerkte zangboek "Schemelli's Musikalisches Gesangsbuch (1736)" en uit de ‘Messiah’ van Händel "He shall feed his flock" en wellicht ‘How beautiful are the feet’.

Vijko Top

 

 

Clemenskerk

 

 

 

 

“Het licht noemde hij dag, de duisternis noemde hij nacht”.

Er is magie en licht, zelfs in de duisternis.

 

Havelte, 26 februari/1 maart 2021

 

Gemaakt door: Ragnild Zonneveld.

Hallo ouders en kinderen,

In deze tijd gaat veel anders dan we gewend zijn. Maar de verhalen gaan door! Juist nu is het mooi om stil te staan bij de Veertigdagentijd, zowel in de kerk als thuis. In de Veertigdagentijd leven we toe naar Pasen. Met dit gezinsboekje kun je daar elke dag aandacht aan besteden met verhalen, spelletjes en nog veel meer. Met dit boekje kunt u thuis aandacht besteden aan het thema “levensweg”. Jezus ging op aarde een weg van vreugde, maar ook van verdriet. Met Pasen vieren we dat zijn weg niet eindigde in de dood: God maakte een nieuw begin. Zijn levensweg is nooit afgelopen.
Voor elke dag is er een verhaal, activiteit, gebed of gedicht. Zo ga je samen op weg naar Pasen.

 

Voor alle gezinnen hebben we een gezinsboekje besteld, deze is af te halen bij de pastorie of worden op verzoek rondgebracht. Als jouw gezin nog geen boekje heeft gekregen, kun je dit doorgeven aan Amarenske de Vries (via telefoon 0521-341098 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), dan zorgen we ervoor dat jullie ook een boekje krijgen.

 

 Levensweg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het vriendenboekje

Tien vriendenboekjes gaan momenteel rond in onze kerkelijke gemeente. Vanwege Corona niet persoonlijk kunnen ontmoeten. Dat is al een tijdje zo en het zal helaas ook nog wel even duren. Het is een gemis, weinig bezoek, geen diensten in de kerk (gelukkig wel online). Door middel van het vriendenboekje houden we toch een beetje contact. Velen van u hebben al een bijdrage geleverd. Het is een lust om de stukjes te lezen en de creativiteit te bewonderen. Denkt u nu ineens, ‘Oeps, dat boekje ligt al een poos in de boekenmand? Pak het op en geef het door aan de volgende die op het lijstje voorin het boekje staat. Het is de bedoeling dat het boekje ongeveer een á twee weken bij u logeert en dat u het dan weer doorgeeft. Erin schrijven is niet verplicht, het boekje is een uitnodiging, verras anderen met uw bijdrage.

 

 

 

Het spaardoosje

40dagentijd2021Nu wij elkaar niet ontmoeten in de kerk, vragen wij toch uw aandacht voor het sparen in de 40-dagentijd.

Het is een tijd van bezinning voor jong en oud om stil te staan en aandacht te hebben voor mensen dichtbij en ver weg. Een tijd van vasten.
Vasten kan betekenen dat u ergens vanaf ziet, zoals bijvoorbeeld vlees, autorijden of social media.
Het kan ook betekenen dat u juist iets extra’s doet, zoals iemand een kaartje sturen, een compliment geven of voor iemand bidden.
Iedere dag/week zou u een bedrag kunnen (be-)sparen of missen.
U heeft vast nog wel ergens een potje staan, waar u het geld in kan verzamelen.
U kunt ook een (vasten)kaart maken, waar u iedere dag/week een bedrag opschrijft.
Het zou mooi zijn als u het totale bedrag in de week voor Pasen overmaakt naar de
Diaconie op bankrek. nummer NL57 RABO 036.33.54.530. o.v.v. spaardoosje.

 

 

 

 40verhalen

Veertig dagen, veertig verhalen 40verhalen 2

Zeven vertellers werken samen in een uniek, digitaal initiatief: www.40verhalen.nl. Vanaf Aswoensdag 17 februari tot Paaszondag 5 april 2021, elke dag is er een nieuw, inspirerend verhaal op weg naar Pasen.

 

Live spelen voor publiek zit er voorlopig nog niet in. Daarom presenteren zeven vertellers online hun verhalen tijdens de veertigdagentijd, vanouds de vastenperiode die na Carnaval begint. Van maandag tot en met zaterdag is er een gefilmde vertelling, op de zondag is er een kookfilmpje.

 

Elke week heeft een eigen thematiek dat past binnen een overkoepelend thema: pelgrimage. De ene keer gaan de verhalen over vertrekken, ontdekken of schuilen, de andere keer over vallen en opstaan, strijden, uitzien of thuiskomen. De gekozen aanpak is breed, met korte verhalen uit allerlei culturele en religieuze tradities.

 40 dagentijd2021

De vertellers zijn: Gottfrid van Eck, Pauline Seebregts, Stephan de Jong, Peterine Kooijmans, Talitha Nawijn, Eveline Masetti en Kees Posthumus. Allemaal treden ze regelmatig op in kerken, theaters en op andere podia. Wie dat wil kan deze vertellers financieel ondersteunen met een vrijwillige donatie via de betaalknop op www.40verhalen.nl

 

Vanaf woensdag 17 februari 2021 staan de eerste verhalen van die week op de website. Daarna volgt er elke zondag een nieuwe reeks van zeven filmpjes.

 

 

Nieuwsbrief december 2020, Protestantse Gemeente Havelte

In de laatste weken zagen we het al gebeuren, het Covid virus wint terrein. En de maatregelen van het kabinet zagen we ook wel een beetje aankomen. Alleen het tempo in die laatste dagen verraste misschien nog. Maar nu is het weer zo ver: we zijn in lockdown.
Formeel hoeft de kerk niet mee te doen, we zijn het niet wettelijk verplicht. Toch heeft de kerkenraad besloten dat de beperking ook voor onze kerk gaat gelden, we voelen ons wel moreel verplicht jegens de samenleving. We zijn blij dat onze PKN ook zo adviseert.

Hoe gaat het dan de komende weken?

U kunt de vieringen in de komende weken met beeld en geluid volgen via onze website, www.pkn-havelte.nl, onder de knop online-kerkdiensten.Stagiaire Josyanne Luten

Josyanna

Van januari tot en met mei 2021 is stagiaire Josyanne Luten actief in onze gemeente.
Josyanne is afkomstig uit Zuidwolde. Ze werkt als verpleegkundige psycho-geriatrie in verzorgingshuis Het Tonckenshuys in haar woonplaats. Josyanne Luten is vierdejaars student aan de HBO opleiding theologie aan Windesheim in Zwolle. Maar als het aan haar ligt, blijft het hier niet bij en gaat ze hierna door naar de universiteit. Ze is altijd op zoek naar verdieping. Tijdens stages in IJhorst/De Wijk, Ruinen en Balkbrug/Oud Avereest heeft ze al veel ervaring opgedaan.

We zijn in beeld!

 InBeeld

Een dienst in de Clemenskerk kan niet alleen beluisterd maar ook bekeken worden. Boven, naast het orgel, is een camera geïnstalleerd. Die maakt opnames van wat er op het liturgisch centrum gebeurd. De uitzending is iedere zondag vanaf 10.00 uur live te volgen. Ga naar https://www.pkn-havelte.nl, , ga naar Online kerkdiensten en  Live uitzendingen en u kunt thuis mee genieten.

Digitale Kerkdienst vanuit de Clemens Kerk.

 

De achter ons liggende periode hebben we, door de Corona maatregelen van de overheid, steeds minder de mogelijkheid gehad om ook fysiek onze kerkdiensten bij te wonen.
In de nazomer hebben we dan ook besloten om een camera te plaatsen zodat de digitale diensten niet alleen te horen, maar ook in beeld zijn mee te vieren.
Om u een indruk te geven hoeveel gebruik hiervan wordt gemaakt geven wij u bijgaand een overzicht van de luister- en kijkfrequentie gedurende de laatste 6 weken van het afgelopen jaar.

 

Het eerste getal geeft het aantal kijkers op zondagmorgen weer en het tweede getal het aantal naluisteraars.

 

week 47 t/m. zondag 22/11 73/47
week 48 t/m. zondag 29/11 53/36
week 49 t/m. zondag 6/12 43/23
week 50 t/m. zondag 13/12 73/22
week 51 t/m. zondag 20/12 78/24
week 52 t/m. zondag 27/12 265/85
week 53 t/m. zondag 3/1 72/49

 

Deze getallen geven een duidelijk beeld dat er in deze Corona tijd absoluut behoefte bestaat bij veel van onze gemeenteleden om de diensten toch mee te kunnen vieren.
Wij zijn daarom voornemens om middels een uitgebreidere cameravoering een aantal onderdelen van de dienst nog wat gedetailleerder in beeld te brengen en daarbij zullen, ook bij een interactieve dienst, de beelden van de beamer thuis duidelijker zichtbaar worden gemaakt.
Met terugwerkende kracht tot 1 december zijn de diensten nu ook achteraf niet meer alleen na te luisteren maar ook met beeld na te kijken.

 

 

Gebruiksplan Clemenskerk in Corona tijd.

Algemeen.
1. Per zondag is er maximaal één dienst.
2. Er wordt geen koffie geschonken na afloop van de dienst.
3. Er is geen gemeentezang, zingen is een mogelijke bron van besmetting. We maken gebruik van alternatieve muziekvormen.
4. De onderlinge afstand tussen bezoekers is 1½ meter; deze afstand geldt niet voor gezinsleden.
5. In het kerkgebouw geldt één richtingsverkeer, zodat we elkaar niet hoeven te passeren op een te kleine afstand.
6. Mensen die verkouden zijn of zich niet fit voelen worden gevraagd niet te komen.
7. Er is geen vrije keuze van zitplaatsen tijdens de dienst. De coördinatoren wijzen de bezoekers een zitplaats aan.
8. Bij de ingang van de kerk en in het toilet zullen ontsmetting middelen worden geplaatst.
9. Er wordt een gebruikersplan, met algemene regels over het gebruik, schoonmaak en andere huishoudelijke zaken, gemaakt voor de kerk.

 

 

De digitale nieuwsbrief

Verspreiding en aandacht

Door alleen de bekende adressen te gebruiken zal met de digitale nieuwsbrief niet iedereen bereikt worden. We roepen u op, zeker als u merkt dat gemeenteleden overgeslagen worden,  om deze brief te delen.
En om e-mailadressen door te geven!

 

E-adres doorgeven? Dat kan bij een van ons:

Ineke Zijlstra, scriba, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leny de Zeeuw, ledenadministratie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Online kerkdiensten beluisteren

 

Deze online kerkdiensten zijn te vinden bij Hoofdmenu -> Live kerkdiensten -> Live meeluisteren of Diensten (Hier kunt u eerder opgenomen diensten beluisteren).

 

 

Verandering in het lidmaatschap van de kerk

Voor sommige leden binnen onze kerk geldt dat zij ingeschreven staan als niet-gedoopt (geboorteleden), soms zelf zonder dat ze dat weten. Dit komt omdat in het verleden kinderen van ouders die lid waren automatisch ook ingeschreven werden. De landelijke kerk heeft besloten om deze registratie van de niet-gedoopten te laten vervallen.
Dit betekent voor ons als Protestantse Gemeente te Havelte dat de registratie van ongeveer 400 niet-gedoopte leden aangepast moet worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en woont samen met een partner/kinderen die doop- en/of belijdend lid is, uw registratie is omgezet naar mee-geregistreerd lid.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en steunt de kerk jaarlijks met een gift. De kerk ervaart dit als een blijk van verbondenheid, uw registratie is omgezet naar Vriend.
• U staat geregistreerd als niet-gedoopt en heeft een brief ontvangen (of ontvangt deze samen met de Actie Kerkbalans) met de vraag of u Vriend wilt worden of uw registratie wilt beëindigen.
Pastorale zorg is er voor iedereen, of u nu lid, mee-geregistreerd of Vriend bent van de kerk. En als kerk zijn wij er ook voor iedereen die op zoek is naar zingeving.
Heeft u vragen over uw registratie, of heeft u bezwaar tegen de verandering? Neemt u dan contact op met Ineke Zijlstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens de kerkenraad,
Klaas de Vries, voorzitter
Ineke Zijlstra, scriba

Koffieochtenden / Leerhuis

De koffieochtenden zijn van karakter veranderd: het is meer een studie- en gespreksgroep geworden. Een boek vormt het uitgangspunt voor het gesprek. En dat gesprek kan alle kanten uitgaan: dat hangt van de deelnemers af. 

 

Niet alleen voor gelovige mensen kunnen deze ochtenden verrijkend zijn. Ook nieuwsgierige mensen die geen kerkelijke achtergrond hebben zijn van harte welkom. U kunt vrijblijvend een keer komen kennismaken. 

 

We lezen het komend seizoen gedeelten uit het boek ‘In mij stroomt een rivier’.
Op de achterflap van het boek is geschreven:
‘Remonstranten benadrukken graag de diversiteit van hun spiritualiteit. - 'Geloof begint bij jou'. Maar hoe zit het met hun voorgangers: wat betekent geloof voor hen? Het honderdjarig bestaan van het Convent van Remonstrantse Predikanten vormt voor vierentwintig remonstrantse predikanten een mooie aanleiding om iets te schrijven over de bron van hun spiritualiteit. De variëteit aan invalshoeken inspireert en geeft de lezer ruimte een eigen weg te gaan.

 

Gespreksleider: Vijko Top
Plaats: Nije Wheeme/ Clemenskerk Havelte
Wanneer: eerste woensdag van de maand. Van oktober 2020 t/m april 2021.
Tijd: 9.30 – 11.00 uur
Er zijn geen kosten aan verbonden.

Teruglezen tekst kerkdiensten

Nadat de kerkdienst heeft plaats gevonden zal de tekst van deze dienst op de website worden gepubliceerd. U kunt deze tekst vinden onder het menu-item 'Tekst Kerkdiensten'.

 

 

Bij wie hoor ik?

Twee dominees in één gemeente, dat kan verwarring scheppen. Want wie hoort bij wie? In overleg met de kerkenraad en onze begeleidingscommissie is er een indeling gemaakt. De predikanten zijn gekoppeld aan de contactpersonen en hun wijken. We komen allebei in alle dorpen. Maar wij kunnen ons voorstellen dat u niet uit uw hoofd weet in welke kerkelijke wijk u woont. Daarom hieronder een opsomming van straten, deels voor de ene predikant, deels voor de andere. U hoeft dit overzicht niet uit uw hoofd te leren. Als u naar de pastorie belt, kijken wij wie bij wie u hoort. En, zoals al eerder gezegd, we zijn flexibel. Indien nodig of wenselijk ruilen we.
Wijkindeling Predikanten zie  Hoofdmenu/Gemeente/adressen

 

Wegwijzer

 

 

Collectemunten

Ivm de Corona maatregelen is de uitgifte gewijzigd, nadere informatie volgtI.v.m. de Corona maatregelen is de uitgifte gewijzigd, nadere informatie volgt.

Geld moet rollen

Waarom collectemunten i.p.v. collectebonnen en wat zijn de voordelen?

  • Munten gaan langer mee en zijn duurzamer voor het milieu.
  • Munten zijn veel makkelijker te tellen op kleur.
  • Munten zijn hygiënischer, eventueel makkelijk te wassen.
  • Introductie van de € 2,- munt, naast de € 0,50 en de € 1,00 munten.
  • Altijd gepast, nooit meer op zoek naar kleingeld.
  • Geen contant geld meer in omloop.
  • Ontvangst van een duplicaat van de machtiging als betalingsbewijs voor de Belastingdienst.

De munten zijn 29 mm reliëfmunten met de volgende kleuren:

  • € 0,50 groen
  • € 1,00 rood
  • € 2,00 blauw

De munten worden verkocht in sets van 20 stuks van eenzelfde muntwaarde (of een veelvoud hiervan). Bij aankoop tekent u een machtiging als betalingsbewijs. Dit is tevens een bewijs voor de Belastingdienst i.v.m. de ANBI(Algemeen Nut Beogende Instelling)-status van kerken.

Voor de tijden van Verkoop/uitgifte zie rubriek Collectemunten.

 

Kerkkoor

Het kerkkoor staat onder leiding van dirigent  Johan Rodenhuis.
Het kerkkoor repeteert op donderdagochtend van 09.30 – 11.15 uur in de Nye Wheeme .
Ook kijken wij uit naar nieuwe leden , vooral een paar mannen die het koor wat meer body kunnen geven .
U bent van harte welkom .

Voor meer informatie: klik hier

Kerkdiensten

zo 07 mrt 2021 10:00 uur
Ds. Aukje Westra
3e zondag 40-dagentijd
Online
wo 10 mrt 2021 19:00 uur
Ds. Vijko Top
Vesper
Online
zo 14 mrt 2021 10:00 uur
Ds. Vijko Top
4e zondag 40-dagentijd, Aandacht voor kinderen
Online
wo 17 mrt 2021 19:00 uur
Mw. P. van der Zee, Havelte
Vesper
Online
zo 21 mrt 2021 10:00 uur
Mw. Ds. T. Braam, Dwingeloo
5e zondag 40-dagentijd
Online
wo 24 mrt 2021 19:00 uur
Ds. Aukje Westra
Vesper
Online
zo 28 mrt 2021 10:00 uur
Ds. Vijko Top
Palmpasen
Online

Ook in de kerk

Agenda is leeg